• Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De Bonnenpolder | Hoek van Holland

Natuurbegraven in de Bonnenpolder

Een half jaar geleden heeft Natuurbegraven Nederland grond aangekocht in het gebied Bonnenpolder, in Hoek van Holland. Natuurbegraven is een vrij nieuw verschijnsel in Nederland en veel mensen kunnen zich niet goed voorstellen wat het betekent een natuurbegraafplaats 'om de hoek' te hebben. Wij begrijpen dat dat leidt tot vragen en soms zelfs tot zorgen.

Op de locaties waar wij inmiddels natuurbegraven hebben gerealiseerd, hebben wij teruggehoord dat die zorgen achteraf vaak onnodig waren en dat mensen die eerst weerstand hadden, nu zelfs een mooi plekje op de natuurbegraafplaats reserveren.

Maar zover zijn we bij de Bonnenpolder nog niet. Er ligt nog niets vast, er is ontzettend veel mogelijk en u bent van harte uitgenodigd uw wensen en ideeën met ons te delen!

En natuurlijk zijn wij er ook om uw vragen te beantwoorden en om uw zorgen – waar mogelijk – weg te nemen.

Een nieuwe impuls voor de Bonnenpolder

De afgelopen decennia zijn er veel plannen gemaakt voor de Bonnenpolder. De eerste plannen voorzagen vooral in het realiseren van natuur, later gecombineerd met kleinschalige landbouw en recreatie: een prachtig stuk groen midden in het dichtbebouwde Hoek van Holland. Helaas is er van al die plannen tot op heden weinig terecht gekomen, en daarmee is het behoud van dit stukje landschap niet gegarandeerd.

Natuurbegraven Nederland pakt het anders aan. Door commerciële doelen te verbinden met andere belangen in het gebied kunnen wij kleinschalige landbouw en natuurwaarden veilig stellen. Nu, en juist ook op de lange termijn. Bovendien kunnen we veel méér doen. Er zijn immers meer wensen, behoeften en belangen van omwonenden en gebruikers van het gebied. Denk aan recreatie, mooier uitzicht, wellicht kleinschalige horeca.

Samen meerwaarde realiseren

Door onze aankoop van de landbouwpercelen in de Bonnenpolder, ontstaat de mogelijkheid om plannen ook daadwerkelijk te realiseren. We doen dit graag samen met de omgeving. Met omwonenden van de Bonnenpolder, inwoners van Hoek van Holland, natuurorganisaties, overheden en andere belangenorganisaties.
 
Op dit moment zijn we de ideeën en wensen al aan het verzamelen en hebben we al veel mensen en organisaties gesproken. De volgende wensen komen hierbij naar voren:
• Aanleggen van ruiterpaden, wandelpaden en fietspaden
• Behouden van koeien in de wei
• Herstellen Atlantikwall
• Kanovaren mogelijk maken
• Waterkwaliteit behouden voor glastuinbouw
• Natuurvriendelijke oevers
• Uitzicht behouden en waar mogelijk verbeteren
• Kleinschalige landbouw

Alles is nog mogelijk, dus denk met ons mee!

Onze plannen liggen nog helemaal open. Pas als we alle ideeën en wensen geïnventariseerd hebben, gaan we ruwe schetsen maken. Deze worden in overleg met de omgeving steeds verder ingekleurd. Welke plek voor natuurbegraven daarin past, en om hoeveel graven het gaat is nog niet bepaald. We kunnen letterlijk nog vele kanten op.

Wilt u als bewoner of gebruiker van het gebied ook graag uw wensen kenbaar maken? Wij luisteren graag naar u! Hoe meer ideeën, hoe beter. In november organiseren wij een bijeenkomst waarin wij u vertellen wat wij inmiddels hebben opgehaald, en wat we al weten, en wat nog niet. Tijdens de bijeenkomst kunt u uw eigen ideeën inbrengen en – uiteraard – al uw vragen stellen. Wij publiceren de datum, tijd en locatie van de bijeenkomst tijdig op deze website. Omwonenden worden via een brief uitgenodigd.

Meer weten over Natuurbegraven Nederland?

Bekijk deze website of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten