- Heidepol
- Huis ter Heide
- Landgoed Christinalust
- Landgoed Mookerheide
- Maashorst
- Natuurbegraven Nederland
- Schoorsveld
- Natuur
Natuur in het broedseizoen 6 tips om te helpen
Vogels denken gelukkig niet allemaal hetzelfde over de beste plek. Sommige vogels broeden in een nestje hoog in een boom, in een holletje op de grond, in het bos of zelfs op open velden, in oude konijnenholen of op grindrijke oevers. Zodra ze het juiste plekje gevonden hebben, is het belangrijk dat er voldoende rust blijft en dat noch de ouders noch de jongen worden verstoord of bedreigd. We geven je daarom 6 tips:
- Tip 1: Misschien wel de meest eenvoudige en belangrijkste; water is essentieel voor al het leven op aarde. Zorg je voor een vogelbadje?
- Tip 2: Bezoek je een natuurgebied? Blijf dan op de paden. Ben je katteneigenaar? Het is verstandig de kat even binnen te houden. Ben je hondeneigenaar? Houd de hond(en) aan een wat kortere lijn en blijf samen op het pad.
- Tip 3: In het begin van het broedseizoen kan het nog wat frisjes zijn. Juist dan is extra voedsel in je tuin welkom voor de vogels. Ze bouwen er extra energie mee op. Een vetbol met zaden en pitten wordt gewaardeerd. Haal je wel het touwtje eraf zodat een vogel niet verstrikt kan raken?
- Tip 4: Laat wat bladeren en dode takken liggen in de tuin. Dit kan worden gebruikt als nestmateriaal. Heb je een hond? Plukken haar die achterblijven na het borstelen van je huisdier zijn heerlijk warm voor in een nestje. Wist je dat sommige nesten elk jaar opnieuw gebruikt worden?
- Tip 5: Een groene tuin staat open voor leven. Bomen, struiken, heggen en hagen zijn prima schuil- en broedplekken voor vele vogels. En natuurlijk ga je niet snoeien in dit seizoen, toch? Je geniet van het op afstand kijken naar het voeren van de jongen en wacht geduldig tot ze zijn uitgevlogen. Althans dat raden wij je van harte aan.
- Tip 6: Gebruik geen bestrijdingsmiddelen op je planten, struiken en gewassen. Rupsen eten de bladeren op. Vogels eten op hun beurt de rupsen en krijgen zo ongewenst steeds een klein beetje bestrijdingsmiddel binnen, met zieke vogels en soms zelfs de dood tot gevolg.
Nesten en eieren zijn gedurende de hele broedperiode van de betreffende soort beschermd, vanaf het eerste takje tot het uitvliegen van het laatste jong. Laten we samen zuinig zijn op het nieuwe leven in de natuur.