- Landgoed Christinalust
Natuurversterking Terug naar de oorsprong
Op de natuurbegraafplaats wordt iedere dag actief gewerkt aan het herstel van de natuur, samen met natuurbeheerder Florian maken we een wandeling over Landgoed Christinalust waarbij hij ons vertelt hoe dit in zijn werk gaat.
Nog maar net gestart met de wandeling staat Florian stil bij de bosrand: “We zien hier verschillende soorten zoals de grove den, zomereik, beuk, douglas en Japanse lariks staan. Het bos was voorheen nog veel voller en donkerder, daarom hebben we wat bomen weggehaald. De soorten die we weggehaald hebben komen hier oorspronkelijk niet voor. Hier zie je bijvoorbeeld een Japanse Lariks die heel erg scheef staat, hij waait langzaam om, uiteindelijk zal hij helemaal omvallen. Zo zorgen we op een natuurlijke manier voor ruimte en licht op de bodem, waardoor jonge boompjes weer kunnen gaan groeien.”
Toekomstplannen
“Op de open plekken waar nu nog geen bomen staan, planten we bomen. Zoals hier op de herstelde dekzandrug. We planten dan bomen die hier oorspronkelijk voorkomen en maken dan een nieuw stukje bos. Bij de overgang tussen de bosrand en de open plekken, maken we een geleidelijke en meer natuurlijke overgang. Ook gaan we dan verder met het omvormen van het bos. Het is hier lang een productiebos geweest, met veel Douglas sparren en Japanse lariksen, daar willen we oorspronkelijke boomsoorten voor terug planten die hier nu nog niet staan.”
Groenblijvers als beschutting
Aan de rand van de natuurbegraafplaats legt Florian uit: “Hier hebben we een natuurlijke geluidswal gemaakt waar we bomen en struiken op hebben geplant die in de winter hun blad niet verliezen. Door het planten van bijvoorbeeld hulst, taxus en grove den zorgen we voor beschutting en het tegenhouden van het geluid van de weg.”