- Landgoed Mookerheide
- Natuur
Zomersignalen in de natuur op Landgoed Mookerheide
Op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide merk je dat de zomer is aangebroken. Natuurbeheerder Rob Rijkers vertelt je waar je op kunt letten om dit zelf te ontdekken. Hij is dagelijks bezig om de natuur op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide mooier en sterker te maken en kent iedere vierkante meter van het gebied. Hij vertelt je graag over de planten en dieren die in het gebied te vinden zijn.
Vingerhoedskruid
Rob: “In de vroege zomer zie je veel kleurrijke bloemen op het landgoed. De meest opvallende is misschien wel het vingerhoedskruid, ook wel digitalis genoemd. Aan de steel van deze plant komen tientallen kelkvormige bloemen. Bijen en vlinders kruipen in de kelk om stuifmeel en nectar te verzamelen. Het vingerhoedskruid is heel typisch voor het landgoed en staat overal in paars, roze en wit tinten.”
Stille vogels
De zomer is meestal een tijd van uitbundigheid, maar niet voor de vogels. Rob vertelt: “Vogels zijn stiller in de zomer. In het voorjaar zingen ze om een vrouwtje te versieren en om hun territorium af te bakenen. Als de jongen zijn uitgevlogen hoeft dat niet meer. Bovendien ruien veel vogelsoorten in de zomer en dan houden ze zich schuil.”
Reeënbronst
Tussen half juli en half augustus is de paartijd van de reeën aangebroken: de bronsttijd. Rob: “Reeën zijn schuwe dieren die zich niet snel laten zien, maar dat is anders in de bronsttijd. De bokken steken al hun energie in het vinden en versieren van de geiten om vervolgens te kunnen paren. Voorafgaand aan de paring kan de bok soms wel uren in rondjes achter de geit aanlopen. Aangezien ze tijdens dit paringsritueel vooral oog hebben voor elkaar, is het in deze tijd makkelijker om reeën te spotten.”
Wil je meer weten over de natuur en het natuurbeheer op natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide? Wandel mee met Rob of zijn collega Mardt tijdens een 2e van de maand wandeling: Wandel mee op Landgoed Mookerheide (natuurbegravennederland.nl)