- Landgoed Christinalust
- Natuur
Het verhaal van Landgoed Christinalust Een reis door de geschiedenis
Al meer dan 100 jaar geleden kwamen de eerste groene puntjes omhoog van een eikenboom. Een boom die ondertussen is uitgegroeid tot een grote statige boom. Vlakbij deze bijzondere eik werd er een spoor aangelegd. Over dit spoor vervoerde men grondstoffen voor de textiel industrie, die zo belangrijk was voor de familie van Heek.
Over het hele landgoed verspreid zijn er verschillende elementen die je meenemen door het eeuwenoude verhaal van de geschiedenis van Landgoed Christinalust. Ben je benieuwd naar de rest van de historie van deze oude buitenplaats?
De ijstijd
Het verhaal van Landgoed Christinalust begint eigenlijk al in de ijstijd. In deze periode zijn er talloze rotsen en stenen meegesleurd vanuit het hoge Noorden. Op verschillende plekken zijn deze blijven liggen. Soms was het lastig dat ze door hun gewicht lastig te verplaatsen waren, maar dat kon ook een voordeel zijn.
Een steen als grens
In 1829 werden de markegronden verdeeld. Om grenzen tussen verschillende marken aan te geven waren er meerdere mogelijkheden. Vaak was er wel een watertje waardoor de grens duidelijk was, hoewel die nog wel eens een beetje kon verschuiven na hevige regenval. Maar ook een weg kon prima dienen als grens.
Als er geen weg of water was, kon een grote zware steen ook dienen als grenssteen of markesteen. De stenen die achtergebleven waren uit de ijstijd waren hier zeer geschikt voor.
In Twente worden dit ook wel loakstenen genoemd. Ook op Landgoed Christinalust ligt er nog zo’n markesteen, “Steen in de Gerinkhoek” zoals hij heet. Ben je benieuwd tussen welke marken deze steen de grens aangeeft? Loop dan met ons mee tijdens de historische wandeling op 15 december.
We lopen dan een uitgebreide route over het Landgoed, waarbij we letterlijk in de geschiedenis duiken. Je hoort dan het verhaal van het ontstaan van het Landgoed, de eeuwenoude verbinding met de familie van Heek, waarom er een kaarsrecht pad over het Landgoed loopt en hoe een bijzonder natuurelement van meer dan 200 oud weer zichtbaar is geworden.