- Heidepol
- Natuur
Het dierenrijk van Heidepol
In de natuur van Heidepol vinden verschillende zoogdieren hun thuis. Welke dit zijn én waaraan je hun sporen kunt herkennen, lees je hieronder.
Zoals welbekend voor velen, is de natuur van Heidepol rijk aan dassen. We vertellen onze bezoekers dan ook graag over de dassenburcht. Er is zelfs een wandelpad naar het marterachtige beestje vernoemd. Wanneer je een wandeling door de natuur van Heidepol maakt, tref je het werk van de das dan ook regelmatig aan. In de zomer zie je bijvoorbeeld banen van platgelopen gras op de velden. Grote kans dat dit spoor, wanneer je het zou volgen, leidt naar een opgegraven wespen- of hommelnest. De das graaft deze nesten op om zich te goed te doen aan de nog niet uitgekomen wespen. In het voor- en najaar wroeten de dassen op de velden van Heidepol naar insectenlarven. Vooral in kort, omgewoeld gras zie je de afdrukken van een dassenneus duidelijk. Helaas hebben we als beheerders nog steeds geen das op Heidepol gespot. Andere collega’s hebben meer geluk gehad.
Een ander dier waar een wandelpad naar is vernoemd, is de vos. Van de vos weten we dat hij niet in ons natuurgebied woont, maar Heidepol wel regelmatig bezoekt. Af en toe treffen we het dier in levende lijve aan. Daarnaast zien we vooral veel sporen die zijn aanwezigheid verraden, vooral keutels. Deze laat de vos op goed zichtbare plekken na. Het beest, dat behoort tot de familie van de hondachtigen, lijkt in uiterlijk ook daadwerkelijk op een hond, maar zijn keutel ziet er anders uit: deze is grijs tot zwart gekleurd en er zit een langgerekt puntje aan.
De haas, die bekend staat als een dier dat op open velden zoals landbouwgebieden voorkomt, is een van de kersverse nieuwe bewoners van ons natuurgebied! Het dier laat zich, vooral in de ochtend, regelmatig op de velden zien. Van de haas zijn aardig wat sporen te vinden op Heidepol, zoals keutels, die net wat groter zijn dan konijnenkeutels. Ook zie je vraatsporen aan bomen en struiken. En in tegenstelling tot het konijn maakt de haas geen hol maar graaft een ‘leger’. Dit is een soort kuiltje in de grond waarin hij overdag rust.
Waar we als beheerders erg blij mee zijn, is dat er sinds kort reeën in ons natuurgebied voorkomen. Waarom we hier zo blij mee zijn? We hebben verschillende maatregelen getroffen die het makkelijk maken voor dieren zoals de ree, om ons natuurgebied te bezoeken. Zo is het wildrooster op de parkeerplaats verwijderd en hebben we het hek rondom het natuurgebied op verschillende plekken verlaagd. En ja, onze maatregelen hebben effect gehad! Met een wildcamera hebben we meerdere reeën gefilmd en enkele collega’s hebben al het geluk gehad er zelf een te spotten. Terecht dan ook dat we een nieuw wandelpad, dat van ons oorspronkelijke natuurgebied richting het nieuwe gedeelte loopt, het Reeënpad hebben genoemd.