- Landgoed Mookerheide
- Natuur
Welkom winter!
Winter betekent verstilling. De natuur gaat in rust, de nachten worden langer, de dagen korter. Vogels fluiten niet, geen geritsel van bladeren, en er groeit niets dat ook maar een beetje geluid kan maken. Dieren leggen voorraden aan of gaan in winterslaap. De natuur bereidt zich voor op de winter om in het voorjaar weer te ontluiken en tot bloei te komen. Nieuw leven, licht dat zich aandient. Ook wij mensen bereiden ons voor op de kou die komen gaat en die al duidelijk voelbaar is. We trekken ons terug in huis en zoeken de warmte op. De winter maakt de herfst af. Alles trekt zich terug in de winter. Ook wij mensen gaan het liefst in onze cocon.
Nu de nachten langer worden, steken sommige paddenstoelen hun lichtjes aan. Dit noemen we bioluminescentie. Als de avond is gevallen, trakteren onder andere elfenbankjes en de honingzwam op dit bijzonder magische lichtschijnsel in dit jaargetijde. Bij dieren die in winterslaap gaan, zoals egels, wordt de stofwisseling minimaal en worden hartslag, ademhaling en verbranding tot bijna nul gereduceerd. Hierdoor kunnen ze heel lang leven op hun reserves. Ook hun lichaamstemperatuur daalt tot bijna het vriespunt.
Koudbloedige dieren, zoals kikkers, padden en salamanders kruipen in de sloot die voor hun gevoel redelijk warm is en wachten daar tot het voorjaar zich aandient. Veel insecten, zoals torren, vlinders en wormen, trekken zich terug in hun ei, als pop of als cocon. De natuur lijkt stil te staan, maar onder de grond gebeurt er van alles. Veel zaad ontkiemt al in december onder de grond en groeit in het voorjaar verder.
In dit jaargetijde leven de reeën op Landgoed Mookerheide in een groep. Vaak zijn de dieren die samen optrekken familie van elkaar. Een vrouwelijke ree met jongen van de afgelopen jaren, soms nog met een mannetje erbij. Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze verkeren ’s winters wel in een soort ruststand. Ook hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Maar dit kan alleen als een ree zich veilig voelt. De kans om een groep reeën te zien is in de winter wat groter. Meestal in de schemering trekken ze als groep de bossen uit, richting het open veld. Kom je een keer kijken? De reeën die in de herfst bevrucht zijn, houden rekening met de winter. Het jong dat uit deze bevruchting groeit, blijft namelijk eerst heel lang klein. Als de dagen weer langer worden, gaat het jong pas weer groeien. Dit gebeurt na de winterwende op 21 december. De zon staat dan precies boven de Steenbokskeerkring in het zuiden. Vanaf dat moment worden de dagen weer langer en de nachten korter, tot de equinox. Dan zijn dag en nacht overal op aarde even lang.
Je bent van harte welkom voor een winterwandeling op Landgoed Mookerheide; er is altijd plek voor je bij de vuurplaats. Ervaar de winter en voel met heel je hart. Het voorjaar ontluikt vanzelf weer!