Menu
Direct naar handige links

Veelgestelde vragen

Een eigen plek in de natuur is een belangrijke keuze waarbij ook veel vragen ontstaan. Antwoorden op veelgestelde vragen vind je op deze pagina. Staat je vraag er niet tussen? Neem contact op met Heidepol, of bekijk de veelgestelde vragen over natuurbegraven.

Vragen over een bezoek aan Heidepol

Wanneer is het natuurgebied geopend voor een bezoek?

Het natuurgebied is dagelijks vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers tussen zonsopgang en zonsondergang. Actuele openingstijden van ons informatiecentrum lees je op de contactpagina. Voor een informatief gesprek met een van onze medewerkers kun je een afspraak maken. Dan zorgen wij dat we alle tijd voor je hebben. Bel ons gerust en we kiezen samen een moment dat past.

Wat zijn de openingstijden van het informatiecentrum?

De openingstijden zijn per locatie als volgt:

Heidepol
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Maashorst
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Schoorsveld
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Landgoed Mookerheide
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Huis ter Heide
Maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur

Kan ik zonder reservering een bezoek brengen?

Ja, het natuurgebied is op alle dagen van de week en zonder afspraak te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Een informatief gesprek met een wandeling is de beste manier om een indruk te krijgen van een natuurbegraafplaats en de mogelijkheden die er zijn. Maak je een afspraak? Dan hebben we alle tijd voor je. Neem contact met ons op en we kiezen samen een moment dat past.

Kun je op natuurbegraafplaatsen recreëren?

We vinden het belangrijk dat mensen in alle vrijheid van de natuur kunnen genieten. Daarom liggen er wandel- en fietspaden op iedere natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Het gebied is (net als andere natuurgebieden) voor iedereen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

We willen mensen graag laten ervaren hoe mooi de natuur kan zijn. We hopen dat mensen zelf voelen wat de natuur voor ze kan betekenen. Het is een fijne plek om te zijn, om al fietsend of wandelend te ervaren dat de natuur je energie geeft, om lekker je hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen, maar ook om te ervaren dat diezelfde plek je kracht en troost kan bieden. Natuurbegraven en recreatie kunnen op deze manier prima samengaan.

Kan ik een plek op Heidepol reserveren zonder langs te komen?

Ja, dat is mogelijk. We begrijpen dat niet elke persoonlijke situatie zich leent om het natuurgebied te bezoeken. Je kunt op afstand een eigen plek reserveren, en de vrije keuze behouden om later een exacte plek uit te (laten) kiezen.

Vragen over een eigen plek op Heidepol

Kan ik met een uitvaartverzekering een plek in de natuur vastleggen?

Ja, ook met een uitvaartverzekering kun je een plek in de natuur vastleggen. Omdat een verzekering vaak niet bij leven uitkeert, betekent dit afhankelijk van de verzekering dat de kosten (gedeeltelijk) achteraf worden vergoed. Bewaar daarom altijd goed de factuur van de reservering. Voor meer informatie adviseren we om contact op te nemen met je eigen uitvaartverzekeraar.

Wat houdt eeuwige grafrust precies in?

Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Lees hier meer over eeuwige grafrust.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Ja, dat is mogelijk waar de natuur dit toelaat. Vooraf is bepaald waar natuurgraven mogen komen binnen het natuurgebied. Hierbij is ook rekening gehouden met twee of meer natuurgraven naast elkaar.

Is het mogelijk om samen één natuurgraf te reserveren?

Ja, op Heidepol is het mogelijk om in een specifiek natuurgebied samen één natuurgraf te reserveren. Samen één natuurgraf reserveren is alleen mogelijk op geselecteerde plekken in het open veld dat in 2020 is geopend.

Hoe vind ik een plek terug?

Elke plek op onze natuurbegraafplaatsen is terug te vinden aan de hand van de coördinaten; deze kun je invoeren op je telefoon, waarna je (ongeveer) naar de plek wordt geleid. Een plek van een overledene kun je (mits daarvoor toestemming is gegeven door de nabestaande(n)) terugvinden via de app van Natuurbegraven Nederland. In het informatiecentrum kun je ook altijd vragen waar de plek is van degene die je zoekt. Uiteraard kun je een plek ook terugvinden aan de hand van het (eventuele) gedenkteken, maar dan moet je wel ongeveer weten waar het is.

Vragen over een natuurbegrafenis op Heidepol

Welke rol speelt Heidepol tijdens een natuurbegrafenis?

Heidepol faciliteert de natuurbegrafenis, denk bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van een natuurgraf. Een natuurbegrafenis wordt verzorgd door een uitvaartondernemer. Soms kiezen nabestaanden ervoor om zelf de uitvaart te organiseren, wat ook een mogelijkheid is.

Wanneer kan een uitvaart in de natuur worden gehouden?

We bieden je graag alle rust en ruimte voor de ceremonie. Er zijn nooit twee ceremonies in hetzelfde dagdeel. Op Heidepol kan het afscheid in de ochtend of in de middag plaatsvinden. In de zomermaanden is een ceremonie in de avond ook mogelijk.

Welke materialen mogen er worden begraven?

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

Welke faciliteiten zijn er voor mindervalide mensen?

In het hele natuurgebied liggen wandelpaden. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben we een boskar of rolstoel. Informeer altijd telefonisch naar de mogelijkheden.

Contact opnemen

Neem contact op met natuurbegraafplaats Heidepol.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten