Menu
Direct naar handige links

Bonnenpolder Met elkaar een blanco vel invullen

Al sinds 1993 wil de gemeente Rotterdam de Bonnenpolder omvormen tot een natuur- en recreatiegebied. Toch wordt nog altijd geboerd in de polder tussen Hoek van Holland en Maassluis. Talloze plannen passeerden de revue, maar haalden de eindstreep niet. ‘Rotterdam verspilt miljoenen aan recreatieplannen’, concludeerde de Rekenkamer Rotterdam in 2015. De titel van het rapport ‘Gemodder in de polder’ spreekt boekdelen.

Direct naar
Sluit
Meer voorbeelden uit de praktijk

Voor een doorbraak bundelden Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland de krachten. We begonnen met een blanco vel en gingen met open vizier de dialoog aan. Samen met de omgeving doorliepen we een uitgebreid participatieproces, onder leiding van landschapsarchitect Adriaan Geuze. Gemeente, provincie, lokale bewoners, waterschap, ondernemers, belangenorganisaties, geïnteresseerden: met elkaar stelden we een breed gedragen plan op. De gezamenlijke uitkomst: 154 hectare landbouwgrond, grenzend aan het Staelduinse bos, omvormen tot een vrij toegankelijk natuurgebied met bloemen, insecten en vogels. Zeventien kilometer aan nieuwe wandel- en fietspaden zorgen dat mensen er volop van genieten. Een beperkt deel, dertig hectare, krijgt de functie natuurbegraven, maar ook daar staat de natuur voorop en blijft negentig procent van de grond ongemoeid. Bezoekers zijn er van harte welkom.

Belangrijkste wens van omwonenden: houd de polder open en groen. Dat doen we. Ons plan krijgt breed bijval. De gemeenteraad heeft inmiddels met grote meerderheid ingestemd met het hernieuwde bestemmingsplan. Dertig jaar was de toekomst van de Bonnenpolder onzeker. Dankzij ons succesvolle concept van nieuwe natuur in combinatie met natuurbegraven, de investering van Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland en de samenwerking met overheden en belanghebbenden kan iets dat lange tijd onmogelijk leek, toch gaan het lukken: de Bonnenpolder wordt omgevormd tot een natuur- en recreatiegebied.

Meer over de ontwikkelingen in de Bonnenpolder vindt u hier.

Meer informatie

Wil je meer praktische informatie over natuurbegraven voor gemeenten en overheden? Bezoek dan onze gemeentepagina.

Maak kennis met natuurbegraven

Zelf een van onze natuurbegraafplaatsen bezoeken is de beste manier om kennis te maken. Wilt u de kansen voor uw gemeente verkennen? Maak dan een afspraak.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten