- Heidepol
Heidepol Honing en de zwarte bij
Er komt Heidepol Honing, een kruidige en bloemrijke honingsoort! Want waar het oostelijk deel van Heidepol eerst alleen nog maar gras was, neemt het aantal bloemen en kruiden steeds meer toe. En zo wordt het een aantrekkelijk leefomgeving, bijvoorbeeld ook voor bijen. Wij zien kans om voor een bedreigde bijensoort de ruimte te geven. De imker Marco heeft hiervoor onlangs een bijenkast geplaatst voor de zwarte bij. Hier lees je zijn verhaal.
Waarom is de zwarte bij bijzonder?
“Op slechts 3 plekken in Nederland komt deze bijensoort nog raszuiver voor. Het is een soort dat met uitsterven is bedreigd. Voor ons als mensen is deze soort eigenlijk niet zo aantrekkelijk; de bijen produceren een stuk minder honing dan de zogenaamde honingbijen. Een bijenkolonie van de honingbij produceert tussen de 25 en 50 kilo per jaar. Daartegenover produceert de zwarte bij tussen de 8 en 12 kilo per seizoen. De zwarte bij wordt, net als veel andere bijensoorten, overschaduwd door de honingbij.”
Waarom is Heidepol een geschikte leefomgeving voor de zwarte bij?
“Op Heidepol zie je dat het hele jaar door voedsel te halen is voor de bij. Zo leveren de linde, acacia en paardenbloemen veel nectar. Als je een bijenkast bijvoorbeeld bij een fruitteler neerzet, dan is er slechts een beperkte periode voedsel te halen.”
Hoe zorg je ervoor dat de zwarte bij hier op Heidepol komt?
“Op dit moment staat er 1 bijenkast klaar met een zogenaamd hybride volk. Dat is een bijenvolk, dat uit verschillende soorten bestaat. Dit hybride volk heeft veel gelijkenissen met de zwarte bij en is geschikt als beginvolk om straks te vervangen door de zwarte bij. Hiervoor haal ik een koningin van het eiland Neeltje Jans. Daar staat een bevruchtingskolonie van de zwarte bij. Er zijn meer eilanden met bevruchtingskoloniën. Omdat je op een eiland een bij raszuiver kan laten bevruchten; er kan ten slotte geen andere bijensoort aan komen vliegen over zee.”
Moeten mensen rekening houden met de bij op Heidepol?
“Op zich niet. De bijenkasten komen tussen de bomen en struiken te staan, ruim 5 meter van het wandelpad af. De bijen vliegen vanaf de bijenkast al binnen een straal van 3 meter hoog de lucht in, buiten het bereik van mensen. Maar ga niet de bijenkasten van dichtbij bekijken. Ben je nieuwsgierig? Laat het dan gerust weten aan de mensen van Heidepol. Dan kunnen we een keer iets organiseren om samen ze te bekijken. En mocht je de bijen toch in een zwerm elders op Heidepol zien, laat dat aan de natuurbeheerder weten. Hij neemt dan contact met mij op.”
Ben je als imker in deze periode van het jaar met een bijenkolonie bezig?
“Nee, hoor. Op dit moment hoef ik niet langs te komen. In december ga ik eens langs om te kijken of ik een eventuele parasiet moet bestrijden. Daarna laat ik ze voorlopig met rust. Want in de winter kruipen de bijen bij elkaar om zich warm te houden. Je moet ze niet verstoren, want dan overleven ze de winter niet. Eind maart, begin april doe ik een voorjaarscontrole. Eventueel hang ik er schone ramen in. Dat is het moment om een deel van het volk in een nieuwe bijenkast te zetten, samen met de oude koningin. In totaal komen er 3 bijenkasten op Heidepol, ieder voorjaar komt er een bijenkast bij.”
En daarna?
“Eind april plaats ik een honingkamer op de bijenkast. De bijen hebben tegen die tijd meer ruimte nodig en vullen zo’n kamer met 8 tot 10 kilo honing. Eind juli kom ik opnieuw langs. Ik doe een schuif tussen de gewone kamer en de honingkamer. Daarmee kunnen ze wel de honingkamer uit, maar niet erin. De volgende dag haal ik de honingkamer eraf en haal deze voor een groot deel leeg. Ook laat ik een deel van de honing achter, want dat is hun wintervoer.”
Wat voor soort honing wordt het?
“Deze Heidepol Honing zal heel veel kruiden bevatten, het is een echte bloemenhoning. En zodra de lindes echt groot groeien, komt daar een wat muntige smaak bij.”
Komende zomer verwachten we de eerste Heidepol Honing. Deze willen we bijvoorbeeld cadeau doen als relatiegeschenk.