- Heidepol
- Huis ter Heide
- Landgoed Christinalust
- Landgoed Mookerheide
- Maashorst
- Natuurbegraven Nederland
- Schoorsveld
- Mens
- Natuur
Stichting Nieuwe Natuur Een tastbare natuurbijdrage
Een natuurbegraafplaats bestaat gemiddeld uit 30 hectare natuur. Inmiddels is er al bijna 10 hectare aan nieuwe natuur gecreëerd. Plekken waar de natuur haar gang kan gaan en waar planten en dieren hun thuis vinden. Hoe doen we dat, nieuwe natuur maken? En wat heeft het te maken met natuurbegraven?
Een deel van de opbrengsten uit natuurbegraven wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe natuur. Niet op de natuurbegraafplaats zelf, maar dicht in de buurt. Vaak zijn dit oude landbouwgronden die dicht bij een bos of ander natuurgebied liggen. Stichting Nieuwe Natuur koopt deze gebieden en vormt ze om.
Stap voor stap
Het vastleggen van een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats draagt dus direct bij aan de ontwikkeling van nieuwe natuur. Niet later, maar nu. Stap voor stap, of beter gezegd, hectare voor hectare wordt de biodiversiteit in Nederland verhoogd. Dit gebeurt al op verschillende plekken in Brabant en Gelderland en er staan nog genoeg hectare op het wensenlijstje.
Dicht bij natuurbegraafplaats Heidepol, in Mariënvelde, verkocht een boeren echtpaar vorig jaar een landbouwperceel met als nieuwe bestemming natuur. “We vinden het belangrijk dat er meer natuur komt en dat we bewuster omgaan met onze omgeving. Stichting Nieuwe Natuur sluit precies aan bij wat we willen.” Ook in de buurt van Nijmegen heeft boer Gerrit ten Haaf “een goed gevoel” bij deze nieuwe bestemming. Naast zijn ouderlijk huis waar hij nog steeds woont wordt nieuwe natuur gerealiseerd in het Zevendal. “De cirkel is rond, het blijft natuur en we kunnen er nog steeds van genieten.”
Goed gevoel
Niet alleen grondeigenaren krijgen er een goed gevoel bij. Ook nabestaanden of mensen die een plek hebben vastgelegd voor later. Zo vertelt Johan dat hij heel graag een bijdrage levert aan “een heel mooi initiatief” zoals Stichting Nieuwe Natuur. Voor Hans Pijls en Marijke Schoenmakers is dit zelfs één van de redenen waarom ze hebben gekozen voor een plek op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Bekijk in de video hoe zij hierover denken.