• Heidepol
  • Huis ter Heide
  • Landgoed Christinalust
  • Landgoed Mookerheide
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld
  • Natuur

Natuurherstel Hoe ondersteunen we dat?

Natuurbegraven Nederland is steeds op zoek naar bestaande natuurgebieden die versterkt kunnen worden. Alleen daar waar de natuur er sterker van wordt, ontwikkelt Natuurbegraven Nederland natuurbegraafplaatsen.

Grondig onderzoek

“Als we denken dat we een geschikt gebied gevonden hebben, onderzoeken we eerst uitgebreid of het wel geschikt is voor de tijdelijke functie van natuurbegraven. Verschillende specialisten zijn hierbij betrokken. We brengen per gebied in kaart wat er van nature hoort te zijn, van kleine insecten tot grote bomen, maar ook grassen en kruiden. Op basis daarvan wordt een natuurbeheerplan voor de lange termijn gemaakt”, legt René Poll, initiatiefnemer van Natuurbegraven Nederland uit.

Monitoren

De natuur op natuurbegraafplaatsen wordt zorgvuldig en volgens plan beheerd. Om te beoordelen of we het goed doen en of het goed gaat met de natuur voeren we een keer in de zes jaar een monitoring uit. “Als we zien dat dit nodig is, passen we onze plannen aan. We zien vaak bossen met weinig verschillen in boomsoorten. In de vorige eeuw zijn er bijvoorbeeld veel productiebossen ontstaan, waarbij er vooral snelgroeiende boomsoorten werden geplant. Wij brengen weer variatie in deze bossen door boomsoorten aan te planten die van nature in dit gebied voorkomen. Dit zorgt voor een gevarieerder bos, wat veel robuuster is dan een eenzijdig bos en beter bestand is tegen de klimaatveranderingen. Op die manier wordt het bos toekomstbestendig.”

Zichtbare verbetering

“We zien dat de natuur zich herstelt. Zo hebben we bijvoorbeeld hele zeldzame bijen op onze natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze ontdekt tijdens de monitoring en is er op onze natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide een zeldzame vogel aan het broeden, de grauwe klauwier.”

“En weet je wat zo mooi is? Dat we dit samen mogen doen, niet alleen met onze partner Natuurmonumenten, maar vooral met de mensen die bij ons een plek vastleggen. Juist mensen die kiezen voor een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats zorgen ervoor dat dat gebied voor altijd natuur zal blijven.”