- Heidepol
- Huis ter Heide
- Landgoed Christinalust
- Landgoed Mookerheide
- Maashorst
- Natuurbegraven Nederland
- Schoorsveld
- Natuur
Een onderdeel van het geheel Alles over gedenktekens
In de natuur komen mensen tot rust. Gedachten waaien weg. Een wandeling, letterlijk in beweging komen, zorgt voor verandering. Groot of klein. Als je een wandeling maakt over een natuurbegraafplaats zie je de plekken waar recent is begraven omdat daar vaak losse snijbloemen of rouwboeketten op liggen. Andere natuurgraven zijn al opgegaan in de natuur. Hoe zit dat met gedenktekens?
Gedenktekens liggen vlak en deels verdiept om zo een natuurlijk onderdeel te worden van het geheel. Ze vergrijzen snel. Op de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland worden de komende 30 à 40 jaar veel mensen begraven. Op elk graf mag een houten gedenkteken geplaatst worden. Het markeert een plek vele jaren. Uiteindelijk wordt het gedenkteken, samen met het natuurgraf, opgenomen in de natuur. De plek is dan niet meer zichtbaar te herkennen. Aan de hand van coördinaten is een natuurgraf altijd terug te vinden, onder andere met behulp van de app van Natuurbegraven Nederland.
Houdbaarheid
Hoe lang een gedenkteken blijft liggen is een vraag die wekelijks terugkeert. Dit hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is misschien wel het weer. In droge jaren hebben bomen het zwaar. De sapstroom verloopt moeizaam en hars verspreidt zich niet goed door de stam. Hars is het bindmiddel van een gedenkteken. Een boomschijf met weinig hars zal daarom eerder scheuren dan een schijf met meer hars. Van grote invloed is ook de plek waar een gedenkteken ligt. In het open grasland hebben zon en regen een grote invloed. Daarnaast spelen temperatuurwisselingen een rol. Gedenktekens die op beschutte plekken in het bos liggen, zien er soms jarenlang prachtig uit.
Door de tijd heen
De vergankelijkheid van een gedenkteken wordt vaak vergeleken met een rouwproces. Rouwen kost tijd. In de eerste periode na een overlijden ligt rouw aan de oppervlakte. Het is duidelijk zichtbaar zoals ook de tekst op het hout van een gedenkteken. Met het verstrijken van de tijd gaat de rouw niet weg, maar het keert meer naar binnen. De tekst wordt minder goed leesbaar, het hout verkleurt van licht naar grijs. Het wordt steeds donkerder. Er ontstaan barstjes, scheuren. Een naam wordt minder goed leesbaar. Dat zegt niets over die persoon, en ook niets over wat hij of zij achterliet.
Duurzaam
Het hout waar gedenktekens van worden gemaakt komt uit de gebieden van Natuurmonumenten. Dit hout wordt gekapt om ruimte te maken voor bomen die oorspronkelijk voorkomen in deze gebieden. Een mooie bestemming voor het hout dat overblijft na de kap is het gedenkteken. Er is bewust gekozen voor naaldbomenhout omdat het eerder door de natuur opgenomen wordt dan loofbomenhout. Op deze manier worden gedenktekens sneller een met de natuur. Per natuurgraf is 1 gedenkteken bij het grafrecht inbegrepen. Je mag er gebruik van maken, maar je kunt er ook voor kiezen om helemaal op te gaan in de natuur zonder (tijdelijke) markering van je plek.