Menu

Alles over een Natuurbegrafenis

Glooiende heidevelden die in de zomer paars kleuren, de intense herfstgeur van een kleurrijk bos na een fikse regenbui of de betoverende zonsopgang na een heldere winternacht. De natuur verwondert in elk seizoen van het jaar. Een laatste rustplaats, voor altijd, in de prachtige Nederlandse natuur is een wens die steeds meer mensen hebben. Maar wat is een natuurbegrafenis precies en wat maakt begraven in de natuur zo bijzonder?

Wat is een natuurbegrafenis?

Natuurbegraven Nederland beheert verschillende natuurgebieden die vrij toegankelijk zijn en waar begraven in de natuur mogelijk is. Tijdens een natuurbegrafenis neem je afscheid in de natuur op de plek die bewust door jou, of je nabestaanden, is gekozen. Een eigen plek in de natuur is terug te vinden aan de hand van coördinaten.

Bij een natuurbegrafenis wordt een kist, mand, wade of urn begraven in de natuur. Het natuurgraf is onderdeel van de natuur, waardoor er bepaalde dingen juist wel of niet mogelijk zijn. Zo mag er bijvoorbeeld alleen gebruikgemaakt worden van natuurlijk afbreekbare materialen en kun je kiezen voor een houten gedenkteken of een gedenkboom.

Een begrafenis in de natuur

Het afscheid bij een natuurbegrafenis kan persoonlijk worden ingevuld. Op de natuurbegraafplaatsen zijn verschillende ruimtes beschikbaar voor een persoonlijke ceremonie, maar het is ook mogelijk een ceremonie te houden rondom het natuurgraf. Vaak wordt een uitvaartondernemer ingeschakeld, maar dit is niet verplicht.

Om het karakter, de schoonheid en de diversiteit van het natuurgebied te behouden houden we rekening met de natuur op de volgende manier:

  • Er worden geen sieraden begraven, ook een bril mag niet worden begraven;
  • Kleding van de overledene dient van natuurlijk afbreekbaar materiaal te zijn;
  • Persoonlijke spullen die worden meegegeven mogen alleen van natuurlijk afbreekbaar materiaal zijn;
  • Bloemstukken en bloemen worden maximaal 2 weken na de natuurbegrafenis weggehaald;
  • Losse snijbloemen en veldbloemen mogen wel altijd worden neergelegd;
  • Het is niet mogelijk om zelf bomen, struiken of bloemen aan te planten;
  • Het is niet toegestaan om (wens)ballonnen op te laten;
  • Op de natuurbegraafplaatsen worden geen fakkels, vuurkorven of ander open vuur gebruikt.

Hoe ziet een natuurbegraafplaats eruit?

Een natuurbegraafplaats is een bestaand of nieuw natuurgebied waar natuurbegraven mogelijk is. Het is vrij toegankelijk voor bijvoorbeeld een wandeling of een fietstocht. Doordat de natuurgraven alleen worden gemarkeerd met een houten gedenkteken of gedenkboom, is er een minimale invloed op de beleving van de natuur in het gebied. Een natuurbegraafplaats kan bestaan uit open velden, bosgebieden of bijvoorbeeld heidelandschap.

Draag bij aan de natuur in Nederland

Op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland speelt het behoud en de ontwikkeling van de natuur een grote rol. Samen met Natuurmonumenten wil Natuurbegraven Nederland natuur behouden, versterken en waar mogelijk ontwikkelen. Dankzij natuurbegraven is het mogelijk om natuurgebieden te vergroten of zelfs onderling met elkaar te verbinden. Na de laatste natuurbegraving wordt het natuurgebied overgedragen aan Natuurmonumenten om voor altijd beschermde natuur te blijven.

Natuurbegraven, waarom?

Steeds meer mensen kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. De keuze voor natuurbegraven is een vrije keuze, je kiest een plek waar je je verbonden mee voelt. Een plek die bij je past en die je nalaat aan de generaties die komen. Met de keuze voor een eigen plek in de natuur:

  • Geef je een persoonlijke invulling aan jouw eigen afscheid. Een afscheid in de natuur op een manier die het beste bij jou past.
  • Draag je bij aan het behoud van de natuur. Een stuk natuur dat behouden blijft en dat je nalaat aan geliefden en nabestaanden. Jouw plek zal voor altijd natuur blijven.
  • Heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Het grafrecht hoeft daarom niet verlengd te worden; dit blijft voor altijd bestaan.

Persoonlijke verhalen

Elke keuze voor natuurbegraven is persoonlijk en is onderdeel van een verhaal. We vroegen verschillende mensen die al een plek in de natuur hebben gekozen om hun verhaal te delen. Lees alle verhalen en ervaringen.

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Kan ik een natuurbegraafplaats bezoeken?

Ja, een natuurbegraafplaats is tussen zonsopkomst en zonsondergang openbaar en voor iedereen toegankelijk. Wandel over de bospaden, download een fietsroute of kom tot rust op een van de bankjes om te verbinden met de natuur.

Welke bijdrage biedt natuurbegraven aan het behoud van de natuur?

Een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland is een openbaar toegankelijk natuurgebied met tijdelijk een bijzondere extra functie. Dankzij de komst van natuurbegraven in een gebied is het mogelijk om natuurgebieden te vergroten of zelfs onderling met elkaar te verbinden. Door op kleinschalig niveau de natuur een handje te helpen, kunnen we de natuurlijke omgeving van inheemse planten en dieren verbeteren.

Natuurbegraven Nederland wil de natuur in Nederland verder ontwikkelen en behouden voor de generaties na ons. Met deze gedeelde passie voor de natuur werkt Natuurbegraven Nederland nauw samen met Natuurmonumenten, waarbij enkele natuurbegraafplaatsen zijn gelegen in gebieden van Natuurmonumenten. Elke gereserveerde plek draagt ook bij aan het ontwikkelen van nieuwe natuur.

Voor hoe lang leg je een natuurgraf vast?

Een natuurgraf is voor altijd. Je ontvangt een grafakte met eeuwigdurend grafrecht. Omdat we samenwerken met Natuurmonumenten garanderen we dat jouw plek voor altijd natuur zal blijven. Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten het beheer van het natuurgebied over.

Wat houdt eeuwige grafrust precies in?

Eeuwigdurende grafrust betekent voor nu en altijd recht op jouw laatste rustplaats in de natuur. Deze rust is voor altijd verzekerd. Een natuurgraf wordt notarieel geborgd vandaag de dag en voor altijd bewaard door Natuurmonumenten, als toekomstig beheerder van het gebied. Lees hier meer over eeuwige grafrust.

Welke materialen mogen er worden begraven?

Voor een natuurbegrafenis in een kist, mand, wade of voor het begraven van een urn of de as vragen we te kiezen voor natuurlijk afbreekbare materialen. In het gebied mag geen as uitgestrooid worden.

Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten