• Huis ter Heide
  • Mens
  • Natuur
  • Organisatie

Dankzij natuurbegraven Bijdragen aan natuurversterking

Hoe maken we nieuwe natuur? Wat draagt het vastleggen van een natuurgraf bij aan de ontwikkeling van nieuwe natuur? En wat heeft Stichting Nieuwe Natuur en natuurbegraafplaats Huis ter Heide met elkaar te maken? Lees verder dan leggen we het je verder uit.

Stichting Nieuwe Natuur is een initiatief van Natuurbegraven Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten. De stichting heeft inmiddels al bijna 10 hectare aan nieuwe natuur gerealiseerd in Nederland. Dit zijn gebieden waar planten en dieren hun thuis vinden. Dit alles doet Stichting Nieuwe Natuur vanuit de gedachte dat een hoge biodiversiteit van belang is voor het welzijn van de mens. Hoe werkt dit?

Bijdragen

Nieuwe natuur die gerealiseerd wordt door de stichting is veelal in de buurt van een van onze natuurbegraafplaatsen. Niet in het gebied zelf. Het zijn, vaak oude, landbouwgronden die dicht bij een natuurgebied of bos liggen die worden ongevormd.

Het vastleggen van een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats draagt direct bij aan de ontwikkeling van deze natuur. Een deel van de opbrengsten uit natuurbegraven wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van deze nieuwe natuur. Kies je voor een plek op deze natuurbegraafplaatsen, dan draag je dus bij aan nieuwe natuur. Van ieder verkocht natuurgraf wordt €25,- gestort in het fonds van Stichting Nieuwe Natuur. Natuurbegraven Nederland voegt hier nog eens €25,- aan toe.

Daarnaast werkt ook het Groen Ontwikkelfonds Brabant van de provincie Noord-Brabant hier aan mee. Het fonds draagt bij aan de aankoop, inrichting en beheer van de nieuwe natuur. Daarnaast worden er giften gedaan door mensen en organisaties, in geld en in natura, om samen meer nieuwe natuur te maken.

Natuurbegraafplaats Huis ter Heide

Ook dichtbij natuurbegraafplaats Huis ter Heide heeft Stichting Nieuwe Natuur een stuk landbouwgrond aangekocht. Het gaat om een gebied tussen natuurbegraafplaats Huis ter Heide en de Loonse en Drunense Duinen. Dit gebied zal bijdragen om de biodiversiteit in Nederland te verhogen. Momenteel worden de plannen gemaakt voor de realisatie. Later daarover meer.

Goed gevoel

Het geeft niet alleen grondeigenaren een goed gevoel. Ook nabestaanden, of mensen die een plek voor later hebben vastgelegd dragen hier graag aan bij. Soms is dit zelfs één van de redenen waarom mensen kiezen voor een plek op een natuurbegraafplaats. Zoals voor Hans Pijls en Marijke Schoenmakers. Bekijk in de video wat ze daarover vertellen.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan