• Schoorsveld
  • Mens

Gezien en gehoord worden Het Brabants Rouwcafé

Het Brabants Rouwcafé wordt elk kwartaal op natuurbegraafplaats Schoorsveld georganiseerd door rouwtherapeuten Julian van de Moosdijk en Louise Niesten-Sellink. Hoe is dit Rouwcafé ontstaan, wat houdt het in en hoe gaan een café en rouwen samen?

Julian en Louise vertellen. “Gezien en gehoord worden is een heel groot thema in het leven. De huidige maatschappij is gericht op doorgaan. Stilstaan bij pijnlijke ervaringen is ingewikkeld, maar die behoefte is er juist wel. Herkenning zorgt dan voor verbinding en troost. Soms ook voor een soort zucht van opluchting: ik sta niet alleen. Zowel afleiding als stilstaan bij verdriet is immers nodig om verlies mee te kunnen nemen in je leven.”

Café en rouwen

Julian en Louise creëerden daarom een ontmoetingsplek voor een breed publiek rondom het thema verlies en rouw. Het Brabants Rouwcafé, een laagdrempelige plek waar mensen elkaar ontmoeten en delen wat hen bezighoudt. “Rouwen is het totaal van gevoelens, gedachten en gedrag dat ontstaat als gevolg van het permanent missen van iets of iemand dierbaars. Een proces dat je wel zelf moet doen, maar zeker niet alleen. Het Brabants Rouwcafé biedt een plek om weer eens te praten over wie je zo mist, omdat de wereld om je heen al snel weer verder gaat, terwijl voor jou de behoefte blijft bestaan om te praten over iemand die er niet meer is.”

Betekenis

Het Brabants Rouwcafé keert elk kwartaal terug op natuurbegraafplaats Schoorsveld en blijkt van grote betekenis. “Het is al meerdere keren voorgekomen dat deelnemers echt verbinding met elkaar hebben gemaakt, elkaar vonden in hun verlies, herkenning vonden bij elkaar en ook met elkaar afspraken buiten het Rouwcafé om.” Wil jij ook eens aansluiten? Dit kan op zondag 24 september, de entree bedraagt 5 euro.