- Heidepol
- Landgoed Mookerheide
- Maashorst
- Natuurbegraven Nederland
- Schoorsveld
- Natuur
De boom laat haar blad vallen
Bladval is een typisch fenomeen voor loofbomen. In Nederland komt maar één naaldboom voor die er ook aan meedoet: de lariks. Deze boom verliest zijn bladeren om zichzelf te beschermen tegen uitdrogen.
Bomen nemen met hun wortels water op en verdampen dit vervolgens via de huidmondjes in de bladeren. In de herfst en winter nemen de wortels van de bomen minder makkelijk water op. Daarnaast kan het water in de bodem bevroren zijn. Als de boom gewoon door zou gaan met verdampen alsof er niets aan de hand was, zou hij kunnen uitdrogen. Ter bescherming van de boom, vallen de bladeren hierom af.
Waarom verkleuren bladeren in de herfst?
Bladeren bevatten de stof chlorofyl. Een groen stofje dat te vergelijken is met ons pigment, en wordt aangemaakt door zonlicht. Het is het stofje waardoor onze huid verkleurt. Chlorofyl zorgt ervoor dat de bladeren groen kleuren. In de herfst is er minder zon, waardoor de bladeren minder chlorofyl aanmaken. De andere pigmenten die ook in het blad zitten, zoals rood en geel, worden daardoor beter zichtbaar.