- Heidepol
- Huis ter Heide
- Landgoed Christinalust
- Landgoed Mookerheide
- Maashorst
- Natuurbegraven Nederland
- Schoorsveld
- Natuur
- Organisatie
Leren van de natuur en van elkaar
‘De jeugd heeft de toekomst’ een uitspraak die je misschien niet snel zou verwachten bij een natuurbegraafplaats. Onze droom is Nederland groener en mooier maken waardoor we de natuur op een zorgvuldige manier achterlaten voor de volgende generatie. Maar van betekenis zijn voor de volgende generatie is niet alleen toekomstmuziek, daar zijn we nu al mee bezig. Hoe doen we dat?
De natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland zijn in de eerste plaats natuurgebieden. Studeren, leren en onderzoeken is aan de orde van de dag op alle natuurbegraafplaatsen.
Theorie en praktijk
Op natuurbegraafplaats Huis ter Heide volgt Leroy een opleiding tot natuurbeheerder. Sinds augustus vorig jaar is hij werkzaam als assistent natuurbeheerder. Vier dagen per week op de natuurbegraafplaats en één dag per week in de schoolbanken.
Studenten van de Hogere Agrarische School tellen amfibieën (met in het bijzonder de focus op de heikikker) en (broed)vogels op natuurbegraafplaats Schoorsveld. Daarnaast schrijven ze een advies over hoe de aanwezigheid van de heikikker gestimuleerd kan worden. Deze studenten worden begeleid door de natuurbeheerders.
En op Landgoed Mookerheide leren toekomstige boswachters van de natuurbeheerders op de natuurbegraafplaats. Ze helpen mee met allerlei werkzaamheden met in de winter de nadruk op bosbeheer en in de zomer op maaibeheer. Ook leren ze meer over soorten planten en dieren en de bodem. Daarnaast kijken de stagiaires mee met het delven van graven en zien ze waarmee ze rekening moeten houden in de natuur. Ten slotte leren ze hoe ze aanspreekpunt zijn voor bezoekers. Derdejaars student Bart van den Brink vertelt: “Ik heb het heel erg naar mijn zin. Er is een goede sfeer in het team en de werkzaamheden op het landgoed zijn heel afwisselend. Ik vind het mooi dat het een relatief klein natuurgebied is van 55 hectare. Door het kleinschalige beheer zie je snel resultaat.”
Tamar Brandsma, studeert af aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar asbestemmingen op natuurbegraafplaatsen. Ze interviewt nabestaanden en vraagt naar hun beweegredenen en ervaringen. “Wat nabestaanden bijvoorbeeld fijn vinden aan een natuurbegraafplaats is het idee van eeuwige grafrust, het terugkeren naar de natuur na de dood en de ervaren rust en vrijheid.” Tamar ervaart ook zelf wat de natuur met en voor je kan doen door alle gesprekken en haar wandelingen door de natuur.
Leergebied voor jong en oud
Je bent nooit te oud om te leren, daarom organiseert IVN op sommige natuurbegraafplaatsen 4 keer per jaar een seizoenswandeling voor belangstellenden. Door naar buiten te gaan en te zien hoe de natuur zich seizoen na seizoen ontwikkelt en hoe vernuftig veel dieren leven krijg je meer gevoel bij de natuur. Ook biedt ze troost of ontspanning. Het belang van natuurbehoud voor de generaties na ons volgt vanzelf als je de waarde ervan kent.