- Schoorsveld
- Natuur
De natuur op Schoorsveld Het wemelt hier van de insecten
De vogels fluiten, de insecten zoemen en zelfs een haas komt voorbij. Tijdens de wandeling met Jap Smits, gepensioneerd boswachter op de Strabrechtse Heide en freelance landschapsecoloog, worden zijn woorden beeldend gemaakt door de natuur. “Dit zijn plekken waar ik dagenlang heb gelegen, op mijn buik, tussen de planten. Op zoek naar insecten.”
Jap is een bekend gezicht op Schoorsveld. “Het is inmiddels net alsof ik hier bij familie ben.” Samen met de Insectenwerkgroep van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging), de vereniging voor veldbiologie, heeft Jap in 2022 een insecteninventarisatie gedaan. Een inventarisatie naar onder andere bijen, spinnen, kevers en vlinders. “Ik ben een insectenliefhebber. Op de hogere zandgronden van Nederland is een groot deel van de voedingsstoffen uit de bodem verdwenen waardoor de insectenpopulatie aan het instorten is. Niet alleen in soorten, maar ook in massa. Als je dan op een plek komt waar het wemelt van insecten dan word je daar heel blij van.”
Waarom wel op Schoorsveld
Jap legt uit dat alle basismineralen en vitaminen die in de bodem zitten hier volop aanwezig zijn. “Die zijn hier naar boven gekomen bij het ophogen van het gebied en het herstel van de vennen.” De mineralen voeden de planten, de planten de insecten en zo voedt een goed werkend ecosysteem uiteindelijk ook de hazen en de reeën. Alles moet eten, maar het begint bij een gezonde bodem. “De variatie die ik hier gezien heb, heb ik in Nederland nergens anders gezien.”
Bijzondere waarnemingen
Een grote hoeveelheid aan insecten in een natuurgebied is voornamelijk belangrijk. “Je hoort hier om je heen vogeltjes. Zij moeten de jongen in hun nest bakken met insecten kunnen voeren. Voor de vogels maakt het niet uit of het om een bijzondere soort gaat of niet.”
Voor Jap wel, het enthousiasme is voelbaar als hij vertelt over bijzondere vondsten op Schoorsveld. De blauwe ertsbij, de slangenkruidbij en de grote harsbij. Over de laatste zegt Jap het volgende: “Die is maar twee keer waargenomen in Brabant en dat was op Schoorsveld.” Maar vergeet zeker niet de kleine sachembij. “De kleine Speedy Gonzalez. Die scheurt over de planten, van de ene groep slangenkruid naar de andere. Je herkent hem aan het Formule 1-geluid, dat is fantastisch.” Gelukkig heeft de Insectenwerkgroep ook van bijzondere soorten grote groepen nestjes gevonden, zoals de kleine sachembij.
De toekomst
Jap is positief over de toekomst van natuurgebied Schoorsveld, alhoewel hij wel hoopt een volgende keer meer heideplanten en bijbehorende heidebeesten te vinden. “Daar is het nog een beetje te vroeg voor. Dan moet Schoorsveld nog iets verder rijpen. Die soorten vinden hun weg wel.” Ondertussen gaat Jap door met zendingswerk. “Dat doe ik op allerlei verschillende manieren: in werkgroepen, lezingen geven, films maken, boeken schrijven. Het is leuk om te zien dat mensen er iets van oppakken en daar zelf thuis iets mee kunnen doen. Hoe meer je de natuur thuis toelaat en nabootst, hoe meer soorten je in en rond je tuin hebt en hoe beter het is voor de biodiversiteit in Nederland.”