• Maashorst
  • Mens
  • Natuur
  • Organisatie

Kijk mee met Dion, Michael en Jamie Tijdens een werkdag in de natuur

Het beroep van natuurbeheerder op een natuurbegraafplaats is behoorlijk verschillend van een soortgelijk beroep in de natuurgebieden rondom Maashorst. Dion, Michael en Jamie nemen je daarom graag eens mee tijdens hun werkdag, en laten je zien wat hun werk zo bijzonder maakt.

De dag start om 08.00 uur bij de werkschuur. De spullen die nodig zijn worden geladen en de eerste ronde over de natuurbegraafplaats wordt gemaakt. Als eerste karwei van de dag worden namelijk de oude bloemen verwijderd. Op de natuurbegraafplaats mogen rouwboeketten 14 dagen op het graf blijven liggen. Daarna worden ze door onze natuurbeheerders opgeruimd zodat de natuur de plek over kan nemen. Er bloeien door de seizoenen heen ruim 200 verschillende soorten planten en bloemen dus ook zonder rouwboeketten staan de velden, zeker in dit seizoen, vol bloemenpracht.

Vervolgens is het tijd voor het ochtendoverleg, waar de aanwezige collega’s de agenda van de dag bespreken onder het genot van een kopje. Voor onze beheerders is het belangrijk te weten of er een uitvaartmelding bij is gekomen, hoe laat een gezelschap aankomt, wanneer een ceremonie af is gelopen en waar verder rekening mee gehouden dient te worden. Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Natuurbeheerders gedijen beter in de buitenlucht dan achter een bureau.

Bokashi
Vandaag werken er ook 3 vrijwilligers en een stagiaire mee. Daar zijn we blij mee. Zij helpen bij het bemesten van de jonge struiken die in februari tijdens een natuurwerkdag zijn geplant. Maar liefst 1.600 stuks. Dat bemesten gebeurt met bokashi. Gefermenteerd organisch materiaal wat lijkt op compost. Het is gemaakt door de beheerders zelf met wat van schimmels en maandenlang geduld. Ook de gedenkbomen krijgen een portie voeding.

Daarna is het tijd om een graf in orde te maken voor de begraving die vanmiddag plaatsvindt. Een houten bekisting zorgt ervoor dat gasten veilig rondom de overledene kunnen staan. Met een aluminium ombouw wordt het graf netjes afgewerkt. Jamie controleert met behulp van het landmeetapparaat nogmaals de plek en Dion harkt de bodem aan. Balkjes en touwen worden klaargelegd en desgewenst een emmertje met zand en een schepje, als nabestaanden dat een prettig ritueel vinden. Zijn er stoeltjes nodig? Ook die zetten ze klaar.

Flexibiliteit
Tijd om te lunchen. Onze beheerders hebben geen vaste lunchtijd. Ze kijken naar het weer (voor of na de bui) en naar de werkzaamheden. Ze eten soms vroeg en soms pas later op de middag. En een andere keer raken ze in gesprek met nabestaanden. Flexibiliteit is een goede eigenschap!

Vanuit de ceremonieruimte hebben gasten op Maashorst vrij zicht op het natuurgebied. We horen vaak dat mensen dit een prachtig uitzicht vinden. Dat ís het ook. Nadeel hiervan is dat onze natuurbeheerders er rekening mee moeten houden, tijdens een ceremonie niet in het zicht aan het werk te zijn. Ze staan na afloop van een begraving klaar om het graf zorgvuldig te dichten. De afgeplagde toplaag van de grond met daarin de planten en zaden wordt als laatste op het gesloten graf terug gelegd. Eventueel meegebrachte bloemen erbij. Een geruststellende gedachte voor nabestaanden dan hun overleden dierbare niet alleen is, zolang het graf niet gesloten is.

Gevarieerde taken
Ook natuurbeheerders kunnen niet om administratieve taken heen. De flora-en faunacheck wordt bij elke geopende plek genoteerd. Bestellingen, monitoring van planten en dieren, overleggen met de ecoloog of de manager. Het hoort er allemaal bij.

Er is nog een uurtje over. Dat wordt nuttig gebruikt. De bosmaaier komt van stal en de eerste graven worden handmatig uitgemaaid. Dat is een tijdrovende klus. Hoe meer mensen voor eeuwig hun plek in de natuur hebben, hoe meer tijd het maaien kost. Zorgvuldigheid boven alles!

Juist die dubbele functie: naast zorg voor de natuur ook in contact zijn met mensen en het afscheid voor nabestaanden zo mooi mogelijk maken, geeft de natuurbeheerders veel voldoening. Ze staan altijd klaar. Als het nodig is 7 dagen per week.