- Heidepol
- Natuur
Het bommenlijntje Een spoor van geschiedenis
Een beruchte bijnaam
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1941 legden de Duitsers een spoorlijn aan van station Wolfheze naar vliegveld Deelen. 13 kilometer lang. Dwars door het natuurgebied wat nu natuurbegraafplaats Heidepol is. Dit spoorlijntje werd gebruikt voor transport van bouwmaterialen, munitie en brandstof. Dit leverde al snel de beruchte bijnaam ‘Bommenlijntje’ op.
Onder het bladerdak
Om het spoor niet op te laten vallen werden er aan beide kanten van het spoor bomen geplaatst. Dat was op Heidepol niet nodig. Op Heidepol liep al een mooie oude beukenlaan. Aangeplant in 1860 als landgoedgrens. Dan heet het geen laan maar zijn het 2 rijen scheibeuken. Vlak naast die beuken werd het spoor aangelegd. Onder het bladerdak van deze scheibeuken was de spoorlijn haast niet zichtbaar.
Sluiten en opbreken
Net als de meeste spoorlijntjes die de Duitsers in de oorlog aangelegden is ook het Bommenlijntje direct na de oorlog gesloten en opgebroken. Het spoor ligt er niet meer. Wel zijn de oude banen waar het spoor heeft gelegen over de hele lengte grotendeels nog zichtbaar. Ook op Heidepol. Tijdens de informatiewandelingen lopen we langs de beukenlaan en vertellen we het verhaal. Dan kun je je levendig voorstellen hoe het spoorlijntje precies gelopen heeft.