• Landgoed Mookerheide
  • Mens
  • Organisatie

Ontmoet de medewerkers van Landgoed Mookerheide Even voorstellen: Marleen

Een nieuwe aanwinst voor het team van natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide: vanaf maart is Marleen Eppink-Peeters begonnen als dagcoördinator. Ze vertelt je graag meer over zichzelf en haar nieuwe werkplek.

“Ik ga met veel plezier naar mijn werk. Als ik uit de auto stap, ben ik meteen in de natuur, in een andere wereld. Ik hoor de vogels fluiten en zie de zon door de bomen schijnen. In het informatiecentrum is het warm en fijn. Dat weet ik uit eigen ervaring en hoor ik ook terug van de gasten.”

Kennismaking
“Ik maakte kennis met de natuurbegraafplaats toen mijn moeder in 2020 overleed. Ik had er wel over gehoord maar kende het gebied nog niet. Mijn broertje kwam ermee en we zijn met mijn vader en mijn zus gaan kijken. Mijn vader was toen ook al ziek dus we hebben een urnengraf voor twee personen vastgelegd.”

Naar het bos
“Een plek in de natuur past bij mijn ouders. Vroeger gingen we op zondag vaak naar het bos. Even naar de Mookerheide bij Plasmolen of naar de Hatertse Vennen, en daarna wat eten. De zondag was echt een dag van familie en samen zijn. Nu doe ik dat met mijn eigen gezin. Mijn man en zoon vinden het ook fijn om te wandelen op Landgoed Mookerheide.”

Rust en ruimte
“Het is hier heel anders dan op een gewone begraafplaats. Daar word je vooral geconfronteerd met dood en verlies, op Landgoed Mookerheide vind je voornamelijk rust en ruimte. De natuur is prachtig en biedt troost. Je kunt een wandeling maken, een boeket plukken bij de bloemenpluktuin of koffiedrinken bij het jachtslot. Het is niet zo zwaar en beladen.”

Warme zorg
“In mijn vorige werk had ik vooral te maken met de laatste levensfase. Ik werkte op een woongroep voor doofblinden die niet meer zelfstandig konden wonen. Vaak ging het om palliatieve zorg. Ik stemde af met de bewoners en hun families, met artsen en specialisten. Warme zorg noemden we dat. Die warme zorg kan ik ook in dit werk geven. Als mensen iemand verloren zijn, komt er veel op ze af. Als dagcoördinator ben ik vaak het eerste aanspreekpunt. Ik luister naar ze, informeer ze en probeer structuur aan te brengen. Ik stem af met uitvaartondernemers en andere betrokkenen.”

 

Zevenstammige eik
“Ik vind het niet moeilijk om te werken op de plek waar de as van mijn ouders begraven is. Het geeft me juist steun en kracht dat zij in de buurt zijn. Hun plek is vlakbij de zevenstammige eik. Natuurlijk heeft deze boom daardoor een bijzondere betekenis voor me. Maar het is vooral een prachtige, indrukwekkende boom, in elk seizoen. Echt een ijkpunt.”