Natuurbegraafplaats Maashorst bevindt zich sinds 2016 in het Brabantse Schaijk. Bijna duizend mensen liggen er inmiddels begraven. Voor de realisatie kochten we 26 hectare grond die bestond uit productiebos, weiland en akkerland. In het nieuwe natuurgebied herstellen we de natuur. Het productiebos vormen we om in een gevarieerd natuurbos met open plekken. Waar vroeger vee graasde en landbouwgewassen groeiden, ligt nu een bloemrijk grasland. In het voorjaar bloeien er margrieten, klavers en heideplanten.
Zorgvuldigheid staat bij natuurbegraven voorop. Niet alleen hechten we aan draagvlak en samenwerking, ook doen we recht aan de aanwezige cultuurhistorie, archeologie en landschappelijke waarden. De realisatie gaat niet over één nacht ijs. Talloze onafhankelijke onderzoeksbureaus denken en werken mee. Zo ook bij Maashorst. De natuurbegraafplaats sluit naadloos aan op de omgeving. Het terrein maakt onlosmakelijk deel uit van de Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant.
Aanvankelijk werden de plannen met weinig enthousiasme ontvangen. De buurt kwam in verzet. Mensen vreesden de toenemende drukte en het verkeer. We gingen de dialoog aan, gaven rondleidingen en bewezen in de praktijk dat natuurbegraven een meerwaarde oplevert. Inmiddels is de omgeving om. ‘Het is mooi geworden’, luidt het veelgehoorde oordeel. Omwonenden maken geregeld een ommetje door het nieuwe natuurgebied. Ze genieten er van de rust en de natuur. Een groene omgeving maakt mensen gezonder en gelukkiger. Als goede buur blijven we met de omgeving in gesprek.
Wil je meer praktische informatie over natuurbegraven voor gemeenten en overheden? Bezoek dan onze gemeentepagina.
Zelf een van onze natuurbegraafplaatsen bezoeken is de beste manier om kennis te maken. Wilt u de kansen voor uw gemeente verkennen? Maak dan een afspraak.