- Heidepol
- Natuur
Het Veluweveld, toen en nu
De natuur op Heidepol blijft zich ontwikkelen. Natuurbeheerder Bob laat ons zien hoe de natuur op Heidepol veranderd is in de afgelopen 10 jaar. Dat doet hij aan de hand van een foto van hetzelfde gebied toen in 2012 en nu, 10 jaar later. Dit is de eerste set foto’s uit een reeks van vier: het Veluweveld.
Van maisstengels naar bomen en heide
Wát een verschil! Het linker gedeelte van wat voorheen maisveld was, is een veld vol bloemen en heideplanten geworden, met daartussen nieuwe bomen. De rechterkant van het veld is in 2012 al aangepakt. De bovenste laag van de grond hebben we toen weggehaald, omdat deze flink bemest was en daarmee veel stikstof bevatte. Daaronder kwam stuifzand tevoorschijn. We hebben mineralen en heideplagsel aangebracht en keken vanaf dat moment de heideplantjes uit de grond. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en poppen er steeds meer heideplanten op. Uiteindelijk wordt dit een paars heideveld.
Heidelandschap: hoge natuurwaarde
Leuk om te weten: van oorsprong is het heidelandschap géén onderdeel van de Nederlandse natuur. Het heidelandschap ontstond, doordat men in de vorige eeuwen veel bomen kapten. Met alle ontbossingen volgden zandverstuivingen en zo ontstond de heide zoals we dat nu kennen. Daarmee is het eigenlijk een gecultiveerd landschap. Toch willen we dit graag behouden, omdat er een heel ecosysteem aan vastzit, dat zijn waarde heeft. De zandhagedis en de pluimvoetbij leven er en deze verdienen een plek in de Nederlandse natuur. Omdat het een gecultiveerd landschap is, moeten we in dit type landschap blijven ingrijpen om het te kunnen behouden. Zo groeit in de bossen vlakbij ons heideveld op Heidepol het pijpenstrootje. Dit is een inheemse en sterke grassoort, die het heideveld volledig kan overwoekeren als we niet blijven maaien.
Klik op de afbeelding hieronder voor een fotocompilatie.