• Heidepol
  • Huis ter Heide
  • Landgoed Christinalust
  • Landgoed Mookerheide
  • Maashorst
  • Natuurbegraven Nederland
  • Schoorsveld
  • Natuur

De eerste stap is gemaakt De natuur ontwikkelt

De natuur in Nederland heeft een extra zetje nodig. “Dat hoeft niet alleen van de overheid af te hangen. Daar kunnen we als samenleving ook zelf aan bijdragen.” De bloemrijke graslanden die de laatste jaren zijn ontwikkeld op natuurbegraafplaatsen zijn al “dikke winst” vertelt Henk Siebel, ecoloog bij Natuurmonumenten en nauw betrokken bij de ontwikkeling van natuurbegraafplaatsen. “De samenwerking tussen Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten voegt echt iets toe voor de toekomst”, stelt hij.

Maar wat betekent dat? Hoe zorgen we ervoor dat we de natuur goed achterlaten voor later en waarom is dit zo belangrijk?

De natuur heeft bescherming nodig. Daar kunnen we niet meer omheen. “In de laatste decennia zijn verschillende natuurtypen sterk achteruitgegaan in Nederland. In heel Europa”, vertelt Henk Siebel. “Die bedreigde natuurtypen, zoals bloemrijke schraallanden zijn belangrijk voor veel planten en dieren.” Want wanneer bijvoorbeeld het geel zonneroosje, de harige ratelaar en kleine pimpernel niet meer bloeien krijgen de bijen en andere insecten die hiervan afhankelijk zijn het moeilijk. “We moeten er samen voor zorgen dat natuur die verdwijnt weer een plek krijgt in het landschap. En daarom is natuurbegraven zo belangrijk.”

Natuurinvestering

Wellicht is een natuurbegraafplaats niet het eerste waar je aan denkt bij natuurontwikkeling, maar: “Daar waar de waarde van de natuur laag is, kan je met een natuurbegraafplaats weer natuur zoals bloemrijke schraallanden creëren.” Hoe dat werkt? “Met intensief natuurbeheer en daar heeft Natuurbegraven Nederland de middelen voor. Natuurbeheerders zorgen, als hier natuur ontwikkeld is, voor continuïteit. En begraven in de natuur remt dat niet, maar stimuleert dat zelfs. Vaak wordt ‘verstoring’ van de bodem als iets negatiefs gezien, maar af en toe een kaal plekje is juist gunstig voor bijvoorbeeld kruiden.

De resultaten zijn al zichtbaar. Dat zie je aan de vlinders die rondvliegen en bijzondere insecten die op de natuurbegraafplaatsen worden gevonden. Die waren verdwenen en worden nu weer waargenomen. Dat kan alleen maar beter worden.”

Ontdekkingsreis

De samenwerking tussen Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland is volgens Henk zo sterk omdat we werken vanuit dezelfde filosofie. “Samen maken we begraven in de natuur in combinatie met natuurherstel mogelijk. Dat is niet alleen voor de natuur mooi, maar ook voor de mens.” Volgens hem kunnen we samen optrekken in de ontwikkeling. Een ontdekkingsreis, waarbij de komende jaren hard gewerkt wordt aan natuurverbetering en verder gekeken wordt hoe natuurbegraven zo goed mogelijk gecombineerd kan worden met natuurontwikkeling. “Natuurbegraven Nederland zorgt intensief voor de natuur. De komende jaren ontwikkelt de natuur zich verder en komen bedreigde natuurtypen weer terug. Daarna zorgt Natuurmonumenten ervoor dat het duurzaam beheerd kan blijven worden. Dat kan dan minder intensief, want dat is dan ook niet meer nodig.”

Benieuwd naar die zichtbare natuurresultaten? We maakten een korte film over de natuur op natuurbegraafplaatsen. Bekijk ‘m, dit is waarom we samen met Natuurmonumenten werken aan een groener Nederland.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan