- Heidepol
- Huis ter Heide
- Landgoed Christinalust
- Landgoed Mookerheide
- Maashorst
- Natuurbegraven Nederland
- Schoorsveld
- Natuur
Verborgen lenteparels Hoe jij met andere ogen naar de natuur kunt kijken in de lente
De tijd is weer aangebroken waarin de natuur langzaamaan meer kleur krijgt. Bloemen kruipen uit hun knop, vogels keren terug en laten flink van zich horen en de takken van de bomen vullen zich met groen blad. Benieuwd wat je deze lenteperiode allemaal kunt ontdekken in de natuur? Wij geven je 3 manieren om naar de natuur te kijken en bijzondere vogels, bloemen en planten te ontdekken.
Kijk in de lucht en naar de grond
Naast een strakblauwe lucht en de warme zonnestralen ontdek je in de lucht allerlei rondvliegend moois. Als je even de tijd neemt zie je misschien wel een vogel die als een parachute van boomtop naar boomtop vliegt. Dit is de boomleeuwerik. Hij heeft een klein kuifje, kleiner dan die van andere leeuweriken. Zijn roep is warm en klinkt als lu-lu-lu of tie-de-dlie.
Of ga op zoek naar de roodborsttapuit. Deze vogel heeft net als een roodborstje, zoals de naam al doet vermoeden, een rode borst. De mannelijke roodborsttapuit is echter nog opvallender omdat zijn borst niet rood, maar feloranje is. Ze dobberen graag op de toppen van jonge boompjes en hun roep klinkt als het tikken van kiezelsteentjes. Net zoals de boomleeuwerik broedt de roodborsttapuit op de grond. Kijk dus goed waar je loopt als je van de wandelpaden wijkt, ze maken graag nestjes tussen of in heideplanten.
Zoek de verschillen
Een bos, een bos. Een open veld, een open veld? Niets is minder waar. Op de natuurbegraafplaatsen is de natuur continu in beweging. Wanneer je op verschillende plekken in de natuur even stilstaat zie je bijvoorbeeld dat je nog naar een verderop gelegen natuurgebied kunt kijken door de bosrand. Op andere plekken is de bosrand dichtgegroeid en biedt deze beschutting voor verschillende dieren in het natuurgebied. De struiken die dicht tegen het bos groeien voorzien naast beschutting ook in voedsel en zorgen voor een zachte overgang van bos naar open veld.
Een ander verschil, en zeer slim bedacht van de natuur, zit in een hulststruik. Wist je al dat deze struik aan de onderkant stekelige bladeren heeft zodat dieren de besjes niet opeten, maar bovenin zachte ronde blaadjes heeft die niet steken?
Verwonder je
Een omgevallen boom, een mierenhoop. Misschien op het eerste oog niet de meest wonderlijke zaken in de natuur. Toch zijn ze onmisbaar voor de natuur en kun je je verwonderen als je even stilstaat. Zo klein als ze zijn kunnen kleine rode bosmieren een flink mierennest creëren. Dit kan wel een nest worden met een doorsnede van een halve meter waar miljoenen mieren hun thuis vinden.
En die omgevallen boom? Die laten we vooral liggen zodat insecten hierin kunnen wonen en daarmee weer in voedsel voorzien voor andere dieren. Ook zijn de kronen soms een perfecte plek voor vogels om hun nestje in te maken zodat ze veilig op hun jongen kunnen broeden.