Menu
Direct naar handige links

Natuurbegraafplaats Maashorst

Een tastbare geschiedenis met zichtbare sporen van vroegere natuur. Daar waar vroeger de Maas stroomde, waar lang geleden jagers hun voedsel haalden en waar boeren een thuis maakten en de monden van gezinnen voedden. In het hart van het Oergebied, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant, ligt natuurbegraafplaats Maashorst. Waar de oudste vorm van begraven haar oorsprong vindt.

Natuurbegraafplaats Maashorst

Wees welkom op natuurbegraafplaats Maashorst waar een lange laan met Spaanse aken en beuken de weg wijst, langs het ven, de natuur in. Het ven vormt het begin van een natuurgebied waar weidse velden en bossen met open boskamers door paden worden verbonden. Het open veld biedt een zachte overzichtelijke inleiding tot de bosrand waar wandelpaden tussen de bomen kronkelen. Sinds 2016 wordt hier de oeroude traditie van begraven in de natuur weer voortgezet. Een openbaar natuurgebied waar een eigen plek in de natuur mogelijk is, een laatste rustplaats. Voor altijd.

De natuur op Maashorst

De oerbossen waar de jagers in de prehistorie rondtrokken maakten plaats voor heidevelden en akkers. Later werden de ontstane heidevelden omgezet in bos voor de productie van hout.

Op Maashorst herstellen we de oorspronkelijke natuur door het productiebos om te zetten in boskamers en open velden. Boskamers zijn open plekken in het bos waar de zon meer ruimte krijgt om de bodem te verlichten en te verwarmen zodat de planten die hier oorspronkelijk voorkwamen kunnen groeien en bloeien. Heide, die in de zomer paars kleurt, kwam in dit gebied veel voor en krijgt nu weer de kans zich te laten zien. Ook voor diersoorten zoals de rode bosmier, de groene specht en kleurrijke vlinders wordt het bos aangenamer door de open plekken.

De bodem van het open veld wordt door zorgvuldig maai- en natuurbeheer een aangename plek voor kruidachtige grassen en bloemen. Het open veld vormt een ingang tot het bosrijke gedeelte waar hoge bomen wind vangen om lage struiken, mos en jonge bomen de rust en ruimte te geven te groeien. Maashorst is een van de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland waar natuur wordt versterkt en behouden voor de generaties na ons.

Een eigen plek in de natuur

Groen blad en warm licht in de zomer of nieuw leven dat zich langzaam ontpopt in de lente. Ochtenddauw en nachtvorst die de wereld wit kleuren in de winter en een eindeloos kleurenpalet in de herfst. Ieder seizoen is bijzonder. De natuur verwondert, biedt rust en troost. Een laatste rustplaats in de natuur is daarom een geruststellende gedachte.

Stil in de schaduw of midden op een open veld waar de zon vaak schijnt. Op natuurbegraafplaats Maashorst kies je zelf een plek die bij jou past. Alleen voor jou, of samen, naast elkaar. Een informatiemedewerker begeleidt dit keuzeproces waarin alle ruimte en tijd wordt genomen.

Alle plekken waar begraven in de natuur mogelijk is zijn zorgvuldig vastgelegd met coördinaten. Met een systeem kunnen we meteen vertellen of de plek die jou aanspreekt (nog) beschikbaar is.

Reserveer je een plek op onze natuurbegraafplaats, dan heb je voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het verlengen van het grafrecht, dit recht blijft namelijk voor eeuwig bestaan. De natuurbeheerders zorgen voor het beheer en behoud van het natuurgebied en de natuurgraven. Nadat de laatste natuurbegrafenis heeft plaatsgevonden neemt Natuurmonumenten de zorg voor het natuurgebied over van Natuurbegraven Nederland, op deze manier blijft de natuur voor altijd natuur.

Activiteiten op Maashorst

Wandelen, meehelpen of meer weten? Regelmatig organiseren we natuurwerkdagen, lezingen en wandelingen voor iedereen die kennis wil maken met Maashorst en meer wil weten over natuurbegraven. De activiteiten zijn gratis, we vragen alleen om je tijdig aan te melden.

Informatieve natuurwandeling
Nieuwsgierige vogels, bijzondere natuurweetjes en informatie over natuurbegraven. Tijdens de informatieve wandeling, elke 2e dag van de maand, leer je meer over de natuur en de natuurbegraafplaats. Naast de maandelijkse wandeling organiseren we ook jaarlijks een archeologische wandeling en een paddenstoelenwandeling.

Natuurwerkdag
Draag samen met de natuurbeheerders van natuurbegraafplaats Maashorst bij aan het onderhoud en de ontwikkeling van het gebied. Help de natuur een handje, mét of zonder groene vingers tijdens een natuurwerkdag. Iedereen is welkom om een ochtend buiten bezig te zijn. Een gezamenlijke lunch is inbegrepen!

Notarislezing
Hoe werkt erfrecht, wat is een testament en welke zaken moeten geregeld zijn voor later. Tijdens de notarislezing legt een notaris de belangrijkste zaken uit.

Extra informatiemomenten

Steeds meer mensen ontdekken de rust en schoonheid van natuurbegraafplaats Maashorst. Heb je interesse in natuurbegraven en wil je meer weten? Bezoek dan een van onze informatiemomenten. Elke zondagmiddag om 13.30 uur.

Tijdens een informatiemoment:

  • Ontvang je vrijblijvend informatie over natuurbegraven en de mogelijkheden op natuurbegraafplaats Maashorst.
  • Verken je samen met ons het natuurgebied tijdens een wandeling.
  • Zie je de plekken waar je een natuurgraf kunt vastleggen.
  • Krijg je alle ruimte om vragen te stellen.

Klik op de onderstaande knop voor meer informatie of om je direct aan te melden.

Jouw hand in mijn hand

Weet je nog dat we elkaar voor het eerst zagen. Jouw hand in mijn hand. Dit is ons verhaal. Over natuurbegraven, verbinding en de kracht van de natuur.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

Persoonlijke verhalen Zij kozen een plek

“We zijn er al geweest, hebben kennis gemaakt, en eigenlijk is alles al zo’n beetje rond voor als ik jullie ga verlaten” zei Tim over een plek op natuurbegraafplaats Maashorst tegen zijn zus Linda. Samen met zijn vrouw heeft Tim Maashorst bezocht om zich te oriënteren op natuurbegraven. “Je moet er maar eens gaan wandelen met je hondje, dan zul je zien dat het daar zo mooi is!” Hij heeft gelijk gekregen.  

Lees verder

vrouw

“Ze genoot van het genieten van een ander. Als ze zag dat iedereen het naar de zin had, was zij intens gelukkig.” Liefdevol en trots vertelt Nicole over haar moeder Nellie. Op een heiige dag in de winter zocht Nicole samen met de hele familie een plek uit voor haar moeder op natuurbegraafplaats Maashorst. Bij wijze van goedkeuring klonk er op het moment van kiezen een roofvogel, die later kwam overvliegen. “Waar voor sommigen een vlinder symbool staat, heeft voor ons die roofvogel een belangrijke betekenis.” Nicole herinnert haar als een warme familievrouw “die tijd had voor iedereen”. “Altijd eerst de anderen, dat was oma.” Vult kleinzoon...

Lees verder

Rudy Ranke

Heel langzaam rijdt ze over het pad waar het knisperende grind onder de autobanden een gerust gevoel geeft. “Dan denk ik: ja ik ben er weer.” Met verse rozen, want die bracht hij altijd voor haar mee, bezoekt Riona Wagemakers de plek van haar man, tussen de bomen op een veld in het bos. Ze voelt zich welkom op natuurbegraafplaats Maashorst, de deur staat hier altijd voor haar open. Met nieuwe energie voor de week gaat ze na haar bezoek aan haar lief weer naar huis. “Ondanks het gemis kan het ook heel mooi zijn.” Ruim veertig jaar geleden stond, op een schoolfeest, tussen alle stoere jongens een rustige jongen met hele mooie, blauwe ogen. “...

Lees verder

“Ben was een grote man, daar hoorde een grote boom bij” De man van Tineke Dankbaar-Peeters (70) praatte niet over de dood. Maar toen hij op een dag plotseling overleed, kwam ze erachter dat hij er wel degelijk over had nagedacht.

Lees verder

In de bodem kun je lezen
Hoe het hier lang geleden was
Wie hier leefde en het leven liet
Het staat geschreven onder ’t gras

Hier vertelt alles een verhaal 
Over toen en nu, zo stil
En als mijn moment dan daar is
Is naar Maashorst wat ik wil 

Antoinette van der Vorst

Direct antwoord op Veelgestelde vragen

Kan ik een natuurbegraafplaats bezoeken?

Ja, een natuurbegraafplaats is tussen zonsopkomst en zonsondergang openbaar en voor iedereen toegankelijk. Wandel over de bospaden, download een fietsroute of kom tot rust op een van de bankjes om te verbinden met de natuur.

Kun je op natuurbegraafplaatsen recreëren?

We vinden het belangrijk dat mensen in alle vrijheid van de natuur kunnen genieten. Daarom liggen er wandel- en fietspaden op iedere natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Het gebied is (net als andere natuurgebieden) voor iedereen vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

We willen mensen graag laten ervaren hoe mooi de natuur kan zijn. We hopen dat mensen zelf voelen wat de natuur voor ze kan betekenen. Het is een fijne plek om te zijn, om al fietsend of wandelend te ervaren dat de natuur je energie geeft, om lekker je hoofd leeg te maken of nieuwe ideeën op te doen, maar ook om te ervaren dat diezelfde plek je kracht en troost kan bieden. Natuurbegraven en recreatie kunnen op deze manier prima samengaan.

Is het mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren?

Ja, het is mogelijk om meerdere plekken naast elkaar te reserveren, voor een partner of familielid. Onze informatiemedewerker kijkt met behulp van een landmeter welke plekken naast elkaar nog vrij zijn.

Wat zijn de kosten van een natuurgraf op Maashorst?

De prijs van een natuurgraf op natuurbegraafplaats Maashorst varieert tussen de 2.000 en 4.700. De tarieven zijn afhankelijk van de verschillende mogelijkheden en opties. Bezoek deze pagina voor een compleet overzicht van de tarieven en mogelijkheden.

Je betaalt eenmalig voor een plek met eeuwigdurend grafrecht. Dit is exclusief de begraafkosten, die eventueel ook later kunnen worden voldaan.  Een natuurgraf wordt onderhouden door de natuur. In tegenstelling tot een traditioneel graf zijn er hierdoor geen terugkerende onderhoudskosten.

Contact met Maashorst

Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?

Recente nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten
Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten