• Met natuurbegraven dragen we bij aan natuurbehoud en nieuwe natuur in Nederland

    Met natuurbegraven dragen we bij aan natuurbehoud en nieuwe natuur in Nederland

IMSA rapport milieu-effecten natuurbegraven

Natuurbegraven Nederland heeft in 2015 het IMSA (Instituut voor Milieu- en SysteemAnalyse) onafhankelijk onderzoek laten doen naar natuurbegraven.
Uit dit rapport blijkt:
•Uitgaande van eeuwige grafrust bij natuurbegraven heeft een traditionele begraafplaats gemiddeld genomen een 17,7 keer hogere grondbelasting in 100 jaar;
 
•De langetermijnbelasting van het ecosysteem - door stoffen uit lichamen die in bodem of grondwater terechtkomen - is door de begraafmethode van Natuurbegraven Nederland gemiddeld genomen met een factor tien lager dan bij traditioneel begraven;
 
•Er zijn in Nederland geen gevallen bekend van wilde zwijnen die stoffelijke resten hebben opgegraven. Ook niet op één van de 40 Islamitische begraafplaatsen in Nederland waar de overledene in een kafan worden begraven;
 
•Bij de Stichting Das en Boom zijn geen gevallen bekend van dassen die menselijke resten hebben opgegraven. Ook niet als het leefgebied op de begraafplaats ligt.

•Er is geen milieurisico door kunstheupen. Veel van de gebruikte materialen in kunstheupen komen ook in de natuur voor en gedragen zich inert. (Bron: professor Stuyzand en professor Eijsackers).

•Milieuschade door medisch siliconen borstprotheses is erg onwaarschijnlijk. (Bron: professor chemische hydrologie P. Stuyfzand)
 
•Menselijke chemicaliën die uit het lichaam vrijkomen, zijn niet milieubelastend. De meeste van deze stoffen verlaten het lichaam al voor de ter aarde stelling. (Bron: Toxicoloog Martin van den Berg verbonden aan Institute for Risk Assessments Sciences van de Universiteit Utrecht).

•De nieuwe stoffen die vrijkomen door ontbinding van het lichaam worden in de bodem verdund en er ontstaan geen nieuwe giftige concentraties. De reststoffen worden verder afgebroken in de natuur. De milieubelasting hiervan kan beschouwd worden als een “non-probleem”.  (Bron: Toxicoloog Martin van den Berg)

•De concentratie reststoffen die in natuur verdwijnen zijn geen issue. Uiteindelijk nemen planten de reststoffen weer op. Dieren sterven ook in de natuur en de mens heeft bijna dezelfde afbraakstoffen als dieren. (Bron: Arpad Vass, specialist in menselijke decompositie en detectie van afbraakproducten).

•In de praktijk is nog nooit gebleken dat ongewenste stoffen uit begraafplaatsen naar belendende percelen spoelen. Dit wordt gestaafd door metingen bij bedrijven zoals drinkwaterbedrijven. Zij hebben groot belang om elke schadelijkheid op te sporen en te voorkomen.
 
Voor meer informatie over dit rapport, kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten