- Huis ter Heide
- Natuurbegraven Nederland
Een verborgen parel in het groene hart van Brabant Natuurbegraafplaats Huis ter Heide geopend
De planten met de dieren, de mensen met de natuur en Natuurbegraven Nederland met Natuurmonumenten. Op Huis ter Heide valt alles op zijn plek en komen mensen in verbinding te staan met elkaar en de natuur. Met de opening van natuurbegraafplaats Huis ter Heide werd afgelopen weekend de volgende stap gezet in de samenwerking voor een groener Nederland.
De natuur werd vrijdagochtend 8 oktober bedekt met een zachte oktobermist. Het muzikale duo Luizter vertelde al zingend in de buitenlucht het verhaal van Huis ter Heide en bij de houten verbindingstafel midden in de natuur werd de natuurbegraafplaats officieel geopend. Roy van Boekel, directeur Natuurbegraven Nederland en Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten blikten terug en spraken over trots, dromen en ambities voor het gebied.
“Met deze natuurbegraafplaats kunnen we een bijdrage leveren aan de natuurontwikkeling op Huis ter Heide waar Natuurmonumenten al een hele lange tijd mee bezig is. We zijn erg trots en blij dat we dat samen kunnen doen”, vertelt Roy van Boekel.
Begraven in de natuur - Natuurbegraven Nederland
Natuurbegraafplaats Huis ter Heide ligt in het gelijknamige natuurgebied van Natuurmonumenten. Met de komst van een natuurbegraafplaats werkt Natuurbegraven Nederland hier samen met Natuurmonumenten aan de versterking en verbetering van natuur. Roy van Boekel, directeur Natuurbegraven Nederland: “De natuur is heel belangrijk voor mensen, maar ook voor onze maatschappij. Onze natuurbegraafplaatsen blijken belangrijke ontmoetingsplekken waar niet alleen de natuur, maar ook mensen elkaar kracht geven om door te gaan.”
Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied met een bijzondere mogelijkheid: mensen kunnen er een laatste rustplaats vastleggen, voor eeuwig. Het belang van de natuur staat voorop, op de natuurbegraafplaats. De natuur zorgt voor het natuurgraf en de natuurbeheerders zorgen voor de natuur.
Een volgende stap in natuurontwikkeling
In 1976 kwam het natuurgebied in handen van Natuurmonumenten waardoor intensieve landbouw plaatsmaakte voor natuurbeheer. De overgangen van bos naar weide zijn verzacht en er zijn kruiden en loofbomen aangeplant. “Eeuwenlang is hier op Huis ter Heide kei hard gewerkt; wie hier leefde, moest zagen, hakken, ploegen. Mensen leefden van deze omgeving. Nu kan er een eeuwig verbond met de natuur worden gesloten. Mensen laten een collectieve erfenis aan natuur na die Natuurmonumenten voor eeuwig blijft beheren”, vertelt Teo Wams, directeur Natuurmonumenten.
Boswachter Lex Querelle van Natuurmonumenten gelooft dat de samenwerking het natuurbeheer op Huis ter Heide versterkt: “Het intensieve natuurbeheer van Natuurbegraven Nederland is een mooie aanvulling op het natuurbeheer van Natuurmonumenten.” Natuurbegraven Nederland wijst bijvoorbeeld natuurtoekomstbomen aan die extra verzorgd worden waardoor ze nog groter kunnen worden. Na de laatste natuurbegraving draagt Natuurbegraven Nederland het beheer van de natuur weer over aan Natuurmonumenten.
Het natuurgebied is dagelijks toegankelijk voor iedereen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Ons informatiecentrum is van maandag t/m zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie bezoek www.huisterheide.nl.