- Heidepol
- Organisatie
Natuurbegraven Nederland al 10 jaar van betekenis voor mens en natuur
Voordat Heidepol, de eerste natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland in 2012 open ging, was het in ons land nauwelijks mogelijk om in de schoonheid van de natuur je laatste rustplaats te kiezen. Inmiddels kun je die wens alweer tien jaar verwezenlijken op Heidepol, een van de natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. Een wens van velen, die rust en troost biedt, zo blijkt. Nu Heidepol tien jaar bestaat, kijken we met initiatiefnemer en directeur Roy van Boekel en informatiemedewerker Anja Vermeulen terug én vooruit. Over een droom die werkelijkheid werd, betekenis geven en nieuwe natuur voor de generaties na ons.
Vijftien jaar geleden had Roy samen met een studievriend een bureau in duurzame projecten op het platteland. Een innovatief bedrijf dat landbouw, zorg en natuur met elkaar in verbinding bracht. “Op een gegeven moment kwamen wij met iemand in gesprek die een persoonlijke wens had. Hij wilde in de natuur begraven worden.’’ Deze wens paste niet alleen heel goed bij de filosofie van zijn bedrijf, maar het sprak Roy ook meteen persoonlijk aan: “In die tijd was ik nog niet zolang vader van twee jonge jongens en gingen we ieder weekend twee uur met hen naar het bos; daar mochten ze stuiteren en rennen. Ik stelde me voor dat die boswandeling van twee uur ook een bezoek aan je overleden dierbare kan zijn. Ik voelde dat de natuur versterkend kan zijn in je verlies. En het is een plek waar je jezelf kunt zijn, of je nu jong of oud bent. Op een kerkhof had ik het idee dat ik mijn jongens ‘in het gareel’ moest houden. In het bos mag je stil zijn maar ook met takken sjouwen als dat meer bij je past.”
In het hart ontstaan
In de beginperiode van de ontwikkeling van Natuurbegraven Nederland sloten nog enkele enthousiastelingen zich als initiatiefnemer aan, omdat ook zij geloofden in deze wens voor mens en natuur. Uit die wens ontwikkelden zij samen een duurzaam bedrijfsconcept, onafhankelijk van overheidssubsidies, met de geruststelling van eeuwige grafrust voor de mens én de overtuiging dat de natuur hier beter van moet worden. “Natuurbegraven is in het hart ontstaan. Geen enkele verzekeraar, geen enkele bank durfde het aan om in ons concept te investeren. We besloten het zelf te doen, omdat we geloofden dat een natuurbegraafplaats veel te bieden heeft voor mens en natuur.”
Voorzien in een behoefte
Juni 2012 was voor Roy een spannend moment: al het voorwerk was gedaan en op dat moment móest het gebeuren. Heidepol opende, als eerste natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland. Hadden mensen hier echt behoefte aan? Zagen anderen ook de waarde van de natuur bij een laatste afscheid? Die spanning bleek overbodig, want meteen die eerste week in juni kwamen er belangstellenden naar Heidepol. Al snel kozen mensen een eigen plek in de natuur en werden medewerkers aangenomen om met belangstellenden een natuurgraf uit te zoeken en om te ondersteunen bij uitvaarten.
Een uitvaart die past
Anja Vermeulen startte zes jaar geleden op Heidepol. De visie van de natuurbegraafplaats past heel goed bij haar: “Niet alleen is Heidepol een plek waar je de kracht van de natuur kunt ervaren. Bij natuurbegraven hoort ook de ruimte en de tijd om een uitvaart te organiseren zoals dat het beste bij jou als nabestaande en bij je dierbare overledene past. Ik geloof erin dat mensen hun eigen keuzes mogen maken bij het verzorgen van een laatste afscheid. Op Heidepol ontstaan heel persoonlijke uitvaarten, omdat je de ruimte krijgt om een uitvaart naar eigen inzicht vorm te geven.”
Anja heeft inmiddels ook zelf al een plek gereserveerd op Heidepol: ‘’Omdat het zo’n dierbare plek voor me is, wist ik dat dit de keuze voor mij is. Over ongeveer drie jaar zullen er op Heidepol geen natuurgraven meer beschikbaar zijn, dus hebben mijn man en ik vorig jaar samen een wandeling door het natuurgebied gemaakt en hebben we de knoop doorgehakt. Het was meteen goed.”
Tien jaar en vijf natuurbegraafplaatsen verder
Inmiddels bestaat Natuurbegraven Nederland tien jaar en werd het een begrip in Nederland. Heidepol is een dierbare plek voor velen geworden. Dat geldt ook voor de vier andere natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland: Maashorst (in Schaijk), Schoorsveld (in Heeze), Landgoed Mookerheide (in Molenhoek) en Huis ter Heide (in De Moer). Dit najaar opent natuurbegraafplaats Landgoed Christinalust, in de buurt van Enschede.
Natuurbeheer geborgd
De natuurbegraafplaatsen zijn niet alleen een dierbare plek voor veel mensen. De natuur groeit en bloeit er ook van. Op alle natuurbegraafplaatsen beheert en ontwikkelt Natuurbegraven Nederland de natuur; ze herstellen landgoederen in hun oorspronkelijke glorie, productiebos wordt omgevormd tot natuur, verschillende soorten planten en dieren keren terug in de natuurgebieden. Bovendien ontwikkelt Natuurbegraven Nederland nieuwe stukken natuur, buiten de natuurbegraafplaatsen.
Deze winst voor mens én natuur wil Natuurbegraven Nederland ook in de toekomst behouden. Roy: ‘’Als de laatste uitvaart op een natuurbegraafplaats is geweest, dragen wij het natuurgebied over aan Natuurmonumenten. Zo is het natuurbeheer voor altijd geborgd. Ik ben er trots op dat wij met Natuurbegraven Nederland al ruim 65 hectare nieuwe natuur hebben gerealiseerd. Daar gaan we mee door. Ook in de toekomst wil ik het verschil maken en nieuwe natuur blijven ontwikkelen, voor de natuur en voor de mens.”
Naar verwachting zijn er binnen enkele jaren geen plekken meer beschikbaar op Heidepol. In het oostelijk deel is het nog mogelijk om een natuurgraf uit te kiezen.