- Natuurbegraven Nederland
- Mens
- Natuur
- Organisatie
Onderzoek wijst uit: Recreatie en natuurbegraven gaan hand in hand
De toenemende behoefte aan een laatste rustplaats in de natuur zorgt ervoor dat natuurbegraafplaatsen op steeds meer plekken in ons land te vinden zijn. Op deze plekken kan een bezoek aan een dierbare worden gecombineerd met een wandeling door de natuur, net zoals recreanten dit doen. Dat recreatie, natuur en een laatste rustplaats hand in hand gaan op een natuurbegraafplaats, blijkt uit recent onderzoek van Verian in opdracht van Natuurbegraven Nederland.
Recreanten waarderen de combinatie van natuur en natuurbegraven
Het onderzoek toont aan dat maar liefst 83% van de ondervraagde bezoekers hun bezoek aan een natuurbegraafplaats associeert met rust en verbondenheid met de natuur. Opvallend genoeg hebben ook veel recreanten, die in eerste instantie alleen voor wandelingen of fietstochten naar natuurgebieden komen, geen bezwaar tegen het combineren van recreatie en natuurbegraven. Slechts 11% van hen vindt het ongepast om op een natuurbegraafplaats te recreëren, terwijl 40% aangeeft dat hun waardering voor natuurbegraven juist toeneemt na een bezoek.
Multifunctioneel ruimtegebruik door natuurbegraafplaatsen
In een tijd waarin de roep om efficiënt gebruik van openbare ruimte steeds luider klinkt, blijken natuurbegraafplaatsen een veelbelovende invulling te geven aan het multifunctioneel gebruik van natuurgebieden. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de aanwezigheid van een natuurbegraafplaats geen negatieve impact heeft op de recreatiemogelijkheden. Sterker nog, voor een deel van deze recreanten is het zelfs een extra reden om het gebied te bezoeken. Hiermee bieden natuurbegraafplaatsen niet alleen een duurzame rustplaats, maar ook een aantrekkelijke toevoeging aan het bestaande natuur- en recreatieaanbod.
Versterking van biodiversiteit én recreatieve functies
Een belangrijk voordeel van natuurbegraafplaatsen is dat zij bijdragen aan natuurbehoud en biodiversiteit, terwijl ze tegelijkertijd ruimte bieden voor recreatie. Dit sluit naadloos aan bij de huidige beleidsdoelen van natuurbeheer en het verhogen van de toegankelijkheid van natuurgebieden voor een breder publiek binnen gemeenten en provincies. Met de juiste informatievoorziening en basisvoorzieningen, zoals bewegwijzerde wandelroutes en zitplekken, dragen natuurbegraafplaatsen bij aan de gebruikerservaring van diverse doelgroepen.
Een nieuwe kijk op natuurbeheer
Deze onderzoeksbevindingen onderstrepen het belang van natuurbegraafplaatsen als meer dan enkel een begraafplaats. Ze fungeren als rustpunten in het drukke landschap van Nederland, waar recreanten, nabestaanden en natuurbeheerders samenkomen. In een samenleving die steeds meer vraagt om slimme oplossingen voor duurzaam ruimtegebruik, laten deze plekken zien hoe natuurbehoud, recreatie en respectvolle omgang met de dood hand in hand kunnen gaan.
Meer weten over dit natuurbegraven en recreatie?
Ontdek meer over de positieve impact van natuurbegraven op www.natuurbegravennederland.nl/gemeenten. Meer weten over het onderzoek dat Verian heeft uitgevoerd? Neem dan contact op met Wilma Nugteren via ontwikkeling@nbnederland.nl. We vertellen u graag meer.