Midden in natuurgebied De Kampina bij Boxtel is Pieter Gerbrand van Tienhoven in de natuur begraven. De laatste rustplaats van deze groot natuurbeschermer was voor innovator Martin Binder dé inspiratie voor een nieuwe vorm van natuurbegraven op de manier die hij voor zichzelf en voor anderen zou willen. Een vorm waarin de natuur voorop staat, mensen de keuze voor een eeuwig grafrecht krijgen en waarin het natuurgraf opgaat in de natuur.
Roy van Boekel (directeur natuurbeheer Natuurbegraven Nederland) raakte in gesprek met Martin Binder in 2006 en was meteen enthousiast. Vanuit een sterk geloof in de kracht van de natuur en wat deze betekent bij een afscheid werd Natuurbegraven Nederland ontwikkeld.
Vanuit het hart werd door het team nagedacht, vertelt Robin Aarts, innovatiemanager bij Natuurbegraven Nederland: ‘’Hoe zouden wij zelf afscheid willen nemen?’’ Een bijzondere zoektocht voor de organisatie, maar ook voor de mensen die er werken. Een houten gedenkteken die na verloop van tijd één wordt met de natuur en de grafakte waarin alles duidelijk is beschreven zonder kleine lettertjes, ontwikkelden we in het eerste jaar. “Mensen kiezen bij ons voor eeuwig een eigen plek in de natuur die bij hen past.”
In het begin wist de uitvaartondernemer ons niet meteen te vinden. De mensen wel, vanuit zichzelf en een eigen behoefte naar verbinding met de natuur. We bieden ruimte en tijd en luisteren naar behoeften en wensen die passen bij een persoonlijk afscheid.
De bijzondere herinneringen aan de eerste uitvaarten blijven Roy van Boekel, directeur Natuurbegraven Nederland nog steeds bij: “Een familie met jonge kinderen zocht een plek uit voor de moeder in het gezin. Ze had aangegeven dat ze graag een plek aan de rand van het veld, dichtbij de struiken wilde. Zo kon ze over het veld heen kijken. Toen de kist op de dag van het afscheid in het natuurgraf daalde, gaf één van de kinderen aan dat het niet goed was op deze manier. Mama lag horizontaal en kon niet over het veld heen kijken. Medewerker Kees dacht mee en stuurde bij. Hij zorgde ervoor dat mama schuin werd gelegd en over het veld kon kijken. Toen was het goed.
De familie had zelf muziek en eten meegenomen en de kinderen speelden buiten. Ze waren ontzettend dankbaar, maar ze hadden het zelf gedaan. Wij hebben alleen de ruimte geboden.”
We hebben de uitvaart teruggegeven aan de mensen. Ze dachten weer zelf na over de invulling van een afscheid omdat ze de ruimte kregen.
Roy van Boekel beschrijft deze ruimte: ‘’Nadat een vrouw een plek had uitgekozen voor haar overleden man dronk ik nog een kop koffie met haar. Ze zuchtte en vertelde dat ze het zo erg vond dat haar man niet in zijn Volvo naar de natuurbegraafplaats mag komen. Ik vertelde dat een rouwauto een dienst is waar je voor kunt kiezen, maar dat dit niet hoeft. Uiteindelijk werd de man in de Volvo die hij zelf had opgeknapt door zijn zoon naar natuurbegraafplaats Heidepol gebracht.’’
Natuurbegraven Nederland wil begraven in de natuur mogelijk en bereikbaar maken, voor iedereen die dat wil, in heel Nederland. Een natuurbegraafplaats biedt de mogelijkheid om een laatste rustplaats in de natuur te kiezen. De natuur wordt zo min mogelijk belast omdat er enkel houten gedenktekens bij een natuurgraf geplaatst mogen worden en losse veld- of snijbloemen. Een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats van Natuurbegraven Nederland blijft voor altijd onderdeel van de natuur, door de eeuwige grafrust.
Na de laatste natuurbegraving neemt Natuurmonumenten de zorg en bescherming van het gebied over, voor altijd. De keuze voor een natuurgraf draagt zo bij aan het behoud van deze natuur. Voor nu en voor de generaties die ons volgen.
Er zijn momenteel zes natuurbegraafplaatsen gerealiseerd door Natuurbegraven Nederland.