• Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opening Maashorst: een bijzondere dag

Op zaterdag 8 oktober werd natuurbegraafplaats Maashorst geopend. De derde locatie van Natuurbegraven Nederland. ’s-Ochtends was er een programma voor genodigden. Vanaf 12.00 uur werd het hele gebied opengesteld voor belangstellenden. Naar schatting hebben zo’n 5000 mensen de opening bezocht. Een bijzonder mooie opkomst op een bijzonder mooie dag.
Bekijk de impressie.

Lovende woorden

burgemeester Marnix Bakerman’s-Ochtends was de officiële opening voor genodigden. Tijdens een wandeltocht door het gebied spraken burgemeester Marnix Bakermans en directeur Natuurmonumenten Teo Wams lovende woorden. De burgemeester was trots op de nieuwe natuurbegraafplaats in zijn gemeente. Hij gaf aan dat de feestelijke opening een beetje dubbel voelde. “Op deze prachtige plek zullen ook tranen van verdriet vloeien. Dat voelt een beetje dubbel.” Teo Wams gaf complimenten over de inrichting van het gebied. Het is weer in ere hersteld. Hij gaf aan dat al duizenden jaren geleden mensen in het gebied begraven werden in grafheuvels. “Wat dat betreft is er niks nieuws onder de zon”. Beide sprekers loofde de samenwerking met de natuurbegraafplaats.

Uitvaart teruggeven aan mensen

Namens de natuurbegraafplaats spraken directeur natuurbeheer, Roy van Boekel, en directeur natuurbegraven René Poll over de kracht van de natuur en de vrije wil van mensen. “In goede en slechte tijden geeft de natuur ons kracht. Dat merken we tijdens een fietstocht door de bossen of als we gaan uitwaaien op het strand. Tijdens een uitvaart biedt de natuur troost. Het verdriet wordt er niet minder om, maar de ruimte hier op Maashorst helpt wel een beetje”, aldus Van Boekel. “Bij ons staat de natuur voorop, maar de mens centraal. Bij ons kan, met respect voor de natuur, bijna alles. Tijd en vrijheid zijn belangrijk voor een liefdevol afscheid”, meldde Poll.

Druk bezochte openingsdag

Vanwege het goede weer trok de opening veel belangstellenden. Zij werden op verschillende plekken getrakteerd op prachtige livemuziek. Om twee uur gaf de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers een prachtig optreden in de Maashorsthoeve. Het werd een persoonlijk en intiem optreden dat indruk maakte op het publiek. De rondleidingen van de medewerkers van Maashorst maakte ook indruk. Je kon gaan kijken naar een proefgraf waar alles over de uitvaart werd uitgelegd. “Ik kende het hele principe van natuurbegraven nog niet, maar ben erg onder de indruk. Het zet je wel aan het denken”, aldus een bezoeker.

Afsluiten op het terras

De dag eindigde op het terras met een glaasje fris, bier of wijn. “De sfeer is hier heel erg warm. Minder formeel. Dat vind ik erg prettig”, vertelde een gast in het zonnetje op het terras. Locatiemanager Gerbine Blankers was ook duidelijk in haar nopjes. “Kijk iedereen hier toch ’ns zitten. Lekker ontspannen en gewoon gezellig. Dat willen we graag. In onze ogen is de dood een onderdeel van het leven. Hier staat de Circle of Life centraal.”

Elke dag open

Natuurbegraafplaats Maashorst is vanaf nu iedere dag geopend aan de Franse Baan 2 in Schaijk. Zoals ieder ander natuurgebied in Nederland zijn de poorten open van zonsopgang tot zonsondergang. In het informatiecentrum kunnen mensen zeven dagen in de week, ook zonder afspraak, zich laten informeren.

Bent u geïnteresseerd in natuurbegraven op Maashorst? Vraag dan de brochure aan of maak vrijblijvend een afspraak voor een persoonlijk gesprek met rondleiding.

Partner van logo-natuurmonumenten

Lid van logo-natuurmonumenten