Menu

Natuurbegraafplaats Schoorsveld Wandelroute

1 - Terug naar moeder natuur

Natuurbegraafplaats Schoorsveld ligt midden in het vochtige heidegebied de Rouwvennen. In het begin van de 20e eeuw werd het gebied ontgonnen. De heidevelden werden gebruikt als weide voor het vee en er werden pogingen gedaan de zandgronden vruchtbaarder te maken om gewassen te verbouwen. Halverwege deze eeuw werd in een groot deel van het gebied bos aangeplant voor houtproductie, met name de Douglasspar. Hout om huizen mee te bouwen en om de mijnen te stutten.

Er werden greppels, sloten en rabatten gegraven om het vele water af te voeren. Om deze greppels over te steken werden houten planken, schoren, neergelegd. In 1952 kocht Staatsbosbeheer grote delen van de Strabrechtse en Lieropsche heide waardoor een groot deel van het uitgestrekte heidegebied bewaard is gebleven.

Terug naar de oorsprong

Oorspronkelijke heide. Gemengd naald- en loofbos. Schrale graslanden met houtsingels en vennen. Op natuurbegraafplaats Schoorsveld brengen we de natuur terug naar hoe het was, de oorsprong. Het natuurgebied werd lange tijd begraasd, er werd turf gewonnen en plaggen gestoken. Voedingsstoffen uit de heide werden verplaatst naar de omliggende akkers om daar de bodem rijker te maken. Sinds 2016 wordt loofbos met beuken en zomereiken aangeplant, krijgen winterlinde, haagbeuk, hazelaar en wilde lijsterbes nieuwe kansen en krijgt de natuur de kans te herstellen naar hoe het was.

2 - Natuurbegraven

Hoe verloopt het kiezen van een plek en hoe ziet een afscheid op natuurbegraafplaats Schoorsveld er uit? Collega Pauline vertelt er meer over.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

3 - Franneke en Treke

Weten wat je geliefden willen als het moment daar is kan enorm waardevol zijn. Franneke en Treke, dochters van Toon, hebben dit ervaren. Nadat hun ouders een uitvaart bezochten op natuurbegraafplaats Huis ter Heide, wisten ze het zeker: dit willen wij ook. Een gesprek tussen ouders en kind zorgde voor een weloverwogen keuze op Schoorsveld, en daarmee een prachtig verhaal. Bekijk de video en wandel mee in het verhaal van Toon en zijn dochters.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

4 - Reeën

Een bijna betoverende ervaring. Een ontmoeting met een ree bij het ochtendgloren, vergeet je nooit meer. De ree voelt zich thuis op Schoorsveld. Maar ook andere bewoners voelen zich thuis. De dieren die in ons gebied leven zijn raven, buizerds, wilde eenden, ijsvogels, rietzangers, zilverreigers, bosuilen, spechten, dassen, vossen, (vleer)muizen, salamanders, kikkers, rugstreeppadden en hagedissen.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

5 - Verhaal Kelly

Verscholen in de bossen ligt de plek van Stef Kanters, dicht bij het Spechtenpad. Dochter Kelly loopt over een verstopt paadje tussen de varens door en over het mos. Ze lacht: “Het is een heel mooi paadje, maar als je hem niet ziet, loop je er zo voorbij.”

Lees verder

Kinderen spelen in het bos tussen de varens en het mos

6 - Natuurmonumenten

Natuurmonumenten zorgt al meer dan 100 jaar voor de natuur in Nederland. Een vereniging voor mensen met hart voor de natuur. Natuurmonumenten geeft natuur in Nederland de ruimte, beschermt natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Vanuit de met Natuurbegraven Nederland gedeelde ambitie om meer en betere natuur in Nederland te realiseren en deze voor altijd te behouden ontstond in 2014 een samenwerking. Een deel van de opbrengsten van natuurbegraven wordt gereserveerd voor Natuurmonumenten. Natuurmonumenten zorgt hiermee dat de natuurgebieden ook in de toekomst worden beheerd, beschermd en versterkt. Een eigen plek zorgt dus niet alleen voor het behoud van de natuur nu, maar ook voor de generaties na ons. Zo maken we samen de natuur in Nederland mooier.

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

7 - Verhaal Annelies

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

8 - Verhaal Deborah

9 - Stichting Nieuwe Natuur

Stichting Nieuwe Natuur wil Nederland mooier en groener maken door nieuwe natuur aan te leggen. Het is een initiatief van Natuurbegraven Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten. Voor elke verkochte plek op één van de natuurbegraafplaatsen wordt € 25 gestort in het fonds van de stichting. Natuurbegraven Nederland voegt hier nog eens € 25 aan toe. De opening van een nieuw stuk natuur, ‘De Meelakkers’, is te zien in de volgende video

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan

10 - Verhaal Johan

Pas instellingen voor [wt_cli_manage_consent] aan
Logo Natuurbegraven Nederland

Natuurbegraven Nederland maakt eeuwige grafrust in de natuur mogelijk samen met Natuurmonumenten

Logo Natuurmonumenten