- Natuurbegraven Nederland
- Natuur
Slimme dieren
Op de natuurbegraafplaats regelen we het graag goed voor je: een app waarin een natuurgraf terug te vinden is, een gedegen natuurbeheerplan en de overdracht van het natuurgebied aan Natuurmonumenten bijvoorbeeld. Ook dieren hebben hun zaakjes graag goed op orde. Lees en bekijk hoe dieren het goed regelen, van een slimme manier om voedsel te verzamelen tot de bescherming tegen vijanden.
Ekster: miskende held
De reputatie van een ekster is niet zo positief: hij zou zoveel eieren en jonkies stelen van zangvogels, dat de populatie ervan achteruitgaat. Het tegenoverstelde is echter waar. Ja, de ekster voert wel eens een eitje of jong vogeltje aan haar of zijn kinderen, maar dat gebeurt slechts af en toe. Veel vaker grijpen ze in als een huiskat op de loer ligt bij een nestje. Dan laten ze hun rauw klinkende roep horen en jagen ze de kat weg. Dat scheelt weer een vangst. De ekster is eigenlijk de enige vogelsoort die het tegen een kat op jacht weet op te nemen. Net als andere kraaiachtigen is de ekster een slimme vogel – zo weet hij zichzelf te herkennen in een spiegel.
Bekijk hier hoe een ekster oud brood omtovert naar een lekker maaltje.
Het broedseizoen is gestart
Niet alleen de ekster, maar ook alle andere vogels zijn inmiddels gestart met het maken van hun nest. Hoe houd je rekening met broedende dieren?
- Blijf op de wandelpaden.
- Houd de hond aangelijnd.
- Neem afval mee naar huis.
- Blijf uit de buurt van een nestje. Zo krijgen vogels voldoende rust en ruimte om hun jongen groot te brengen.
Het broedseizoen duurt tot het laatste jong is uitgevlogen, halverwege juli.
Mieren met slimme voelsprieten
Waarschijnlijk wist je wel dat de kracht van een mierenkolonie zit in de massa: een enkele mier offert zich gerust op om de koningin of de kolonie te beschermen. Maar wist je ook dat mieren hun zaken graag op orde hebben? Een lekker hapje pakt hij op en neemt hij mee. Tijdens zijn tocht laat hij een geurspoor achter. De andere mieren pikken dat geurspoor op met hun voelsprieten om zo naar de voedselplek te lopen. Met diezelfde geursporen waarschuwen ze ook elkaar voor gevaar. Ook leuk: iedere mierenkolonie heeft zijn eigen unieke geur. Weten ze meteen dat ze familie van elkaar zijn of niet.
Winterkoninkje met behoefte aan keuzevrijheid
In deze periode van het jaar is het winterkoninkje druk bezig om een nestje te bouwen. Of beter gezegd, het mannetje is druk bezig met meerdere nestjes. Hij bouwt een stuk of 5 nesten op verschillende plekken. Zodra hij klaar is, laat hij alle nestjes zien aan het vrouwtje, waarna zij het allermooiste uitkiest voor hun gezinsuitbreiding. Je moet wat over hebben voor de liefde, toch?