- Schoorsveld
- Mens
Wat laat jij digitaal achter? 3 tips voor je digitale nalatenschap
Bij overlijden laat je automatisch een digitale nalatenschap na. Wat is dat nou eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Sander van der Meer vertelt je meer en geeft 3 tips.
“Digitale nalatenschap is alle digitale informatie die je achterlaat na je overlijden op accounts of op fysieke apparaten”, vertelt Sander van der Meer. Sinds 2013 is Sander gespecialiseerd op het gebied van (toegang tot) de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data. Hij heeft een achtergrond in forensisch, digitaal onderzoek voor de overheid. Vanuit het bedrijf Digital Life Legacy, onderdeel van ZDG, is Sander ook docent voor Docendo Uitvaartopleidingen en adviseerde hij de Tweede Kamer over de digitale nalatenschap.
“75% van de mensen heeft niets geregeld op digitaal gebied. Vroeger kon je bij overlijden fysieke fotoboeken, ordners met administratie en muziek op cd’s verdelen. Tegenwoordig staan alle foto’s op een telefoon en computer, administratie in de Cloud en gebruik je accounts op Spotify of YouTube voor muziek. Allemaal diensten waar je gebruikersnamen en wachtwoorden voor nodig hebt. Daarom is de digitale nalatenschap zo belangrijk.”
Bij leven kun je al dingen doen om het in de toekomst bij overlijden makkelijker te maken voor nabestaanden. “Het belangrijkste is natuurlijk allereerst: maak het bespreekbaar. Geef aan wat je wil met jouw digitale nalatenschap en hoe nabestaanden er bij kunnen.” Denk hierbij aan lijstjes maken met lidmaatschappen en wachtwoorden, maar ook het opslaan van foto’s en filmpjes.
3 praktische tips
- Telefoonabonnement
“Zeg nooit meteen na een overlijden het telefoonabonnement van de overledene op. Je kunt dan vaak niet meer inloggen op accounts die naast een wachtwoord ook een bevestigingscode via een telefoonnummer vragen. Daarnaast kan de Whatsapp-geschiedenis verdwijnen. Ook biedt het je de kans de stem van de overledene nog veilig te stellen als er een voicemail is ingesteld.” - Verantwoordelijke
“Maak na een overlijden iemand verantwoordelijk voor een overzicht van alle hardware zoals telefoons, computers, externe schijven en USB-sticks maar ook e-mailadressen, sociale media en online accounts. Ook praktisch voor een latere verdeling van de erfenis.” - Opzegdiensten
“ Wees voorzichtig met opzeggen en opzegdiensten. Bij steeds meer online accounts en lidmaatschappen kan er sprake zijn van tegoeden, opgebouwde punten of verworven rechten. Maak eerst alles inzichtelijk en stel belangrijke zaken veilig. Eenmaal opgezegd kun je het niet meer terugdraaien.”
Meer informatie over de digitale nalatenschap vind je via de kennisbank van Digital Life Legacy: www.digitallifelegacy.nl/kennisbank/.